Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ, Γιάννης Σκαραγκάς



Μια γυναίκα σύμβολο μιας εποχής, μια γυναίκα σύμβολο κάθε εποχής.
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η δική μας "κυρά της Ρω" πρωταγωνιστεί στην λυρική αφήγηση του Γιάννη Σκαραγκά.
Δυναμική, ενάντια στην πατριαρχία, ακολουθεί την καρδιά της, ορίζει το πεπρωμένο της, αδιαφορώντας για κάθε κόστος. 

" Αυτό το λίγο ακόμα ήμουν. Αυτή η ανάμνηση που μοιάζει με τη ζωή."

Μεγαλείο ψυχής η Κυρά μας, βρέθηκε να παλεύει σ' έναν ερημότοπο, με τους ανέμους του Αίολου, του πολέμου, της απανθρωπιάς, μα πάνω απ' όλα με αυτόν τον άγριο άνεμο της απώλειας.  Μια απώλεια που βιώνεται ως μνήμη, ως αναβίωση, ως ευλογία που έζησε τον έρωτα, που αγαπήθηκε  και αγάπησε τόσο. Μια αγάπη που κρατά φυλαχτό και συντροφιά στο χέρσο βράχο, στο σύνορο μεταξύ ζωής και θανάτου,  πίστης και προδοσίας,  αγάπης και πόνου, κρατώντας τη σημαία μιας πατρίδας ψηλά,  της πατρίδας που είναι οι άνθρωποί της, με της αδυναμίες και τις λαβωματιές τους.
Περιφρουρεί τα ιδανικά της και προστατεύει έναν κόσμο που ο καθένας έχει αξία, διαφυλάσσει την ελπίδα της εξιλέωσης, της λύτρωσης.


"Ένας κακομοίρης από δω, ένας κακομοίρης από κει, τι νομίζεις; Ποιος φυλάει τον κόσμο; Εμείς τον φυλάμε. Η δική μας καμπούρα τον σώζει. Γιατί χωρίς εμάς θα έμεναν με τους ομοίους τους και θα έπαιρνε ο κόσμος φωτιά.
Γι' αυτό μας αγαπάει ο Θεός. Δεν σώζουμε τον κόσμο για να συνεχίζουν τα αίσχη τους. Τον σώζουμε ώστε να έχουν το περιθώριο μία μέρα να καταλάβουν. Για να υπάρχει ακόμα κόσμος, αν κάποιος από αυτούς μετανοήσει."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις