ΕΜΜΟΝΗ, A. S. Byatt


 

Η A. S. Byatt είναι μια πολυβραβευμένη δημιουργός. Το 1990 γράφει το μυθιστόρημα Εμμονή και της απονέμεται το βραβείο Booker.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που αποτελούν αυτό το μυθιστόρημα και το χαρακτηρίζουν ως συγγραφικό επίτευγμα;


Συνδυάζοντας διαφορετικές τεχνικές και στυλ γραφής συνθέτει ένα έργο όπου περιγράφει τα λογοτεχνικά ρεύματα του 19ου μ.Χ. αιώνα, δίνοντας ξεχωριστή θέση σε κάθε λογοτεχνικό είδος. 

Στοιχεία ρομαντισμού, μυστηρίου, σκωπτικής κριτικής σε πανεπιστημιακά δρώμενα και ανταγωνισμούς, ζωντανεύουν μπροστά μας με χρώματα υπόλευκα, μια μυσταγωγία εξερεύνησης, ένα κυνήγι της αλήθειας για την ουσία της δραματουργίας, της ποίησης. Ένα ταξίδι στο χρόνο όπου η επικρατούσα διάθεση φέρει την ποίηση ως κορυφαίο είδος έκφρασης και δημιουργίας, αναδεικνύοντας την θέση των γυναικείων αντιπροσώπων της συγγραφικής τέχνης.


Όλα ξεκινούν όταν ο Ρόλαντ Μίτσελ, βοηθός ερευνητής του Καθηγητή Μπλακάντερ, ανακαλύπτει μια αγνοούμενη έως τότε επιστολή του μεγάλου βικτοριανού ποιητή Ράντολφ Χένρι Ας, προς μια άγνωστη παραλήπτρια.

Οι μελετητές και οι συλλέκτες που αξιώνουν καθετί για τον κορυφαίο ποιητή δεν διστάζουν να δωροδοκήσουν, εξαπατήσουν, παραπλανήσουν , να αθετήσουν και να παραβούν ποινικούς και ηθικούς νόμους. Ο Μίτσελ με την συνδρομή και τη βοήθεια της δόκτωρ Μωντ Μπέιλι του Πανεπιστημίου Λίνκολν, ξεκινά ένα μαραθώνιο κυνήγι χαμένων επιστολών, σχέσεων και επιρροών μεταξύ δημιουργών και έργων ενώ παράλληλα συντελούνται ραγδαίες αλλαγές στην προσωπική του ζωή. 


Η Εμμονή είναι ένας συγκερασμός λογοτεχνικών ειδών που με επιδεξιότητα καταφέρνει να συγχωνεύσει η συγγραφέας. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ρομαντική ιστορία αγάπης, ένα δαιδαλώδες κυνήγι γνώσης, που απεικονίζει τους δεσμούς μεταξύ ζωής, εμπειριών και ποίησης, μιμούμενη την σκοτεινή ατμόσφαιρα της βικτοριανής εποχής. Μύθος και ιστορία αλληλεπιδρούν και σχετίζονται με την αγάπη, την ηθική, την προδοσία. 


Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις