Σμύρνη  Περίκαλλη και  χιλιοτραγουδισμένη 




Ανθολόγηση κειμένων : Θωμάς Κοροβίνης 

Μια πανέμορφη έκδοση που περιλαμβάνει κείμενα, αποσπάσματα μυθιστορημάτων, ποιήματα, νανουρίσματα, μοιρολόγια και τραγούδια της Σμύρνης συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Θωμά Κοροβίνη και της Ένωσης Σμυρναίων.

Κομμάτια λαογραφικά, μαρτυρίες και περιγραφές κατοίκων της Σμύρνης εμπλουτίζονται από κείμενα λογοτεχνών και μη, οι οποίοι μοιράζονται τις σκέψεις και την αγάπη τους για την ξεχωριστή αυτή πόλη. 

Οι ανθολογούμενοι πολλοί και ο καθένας τους μοναδικός. Ανάμεσα τους ο Στρατής Δούκας, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Κ.Π.Καβάφης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Κωστής Παλαμάς, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Γιώργος Σεφέρης, η Διδώ Σωτηρίου.


Μια αναδρομή στις ομορφιές της Σμύρνης και τους ανθρώπους της. Λίκνο πολιτισμού, οικονομικής ευμάρειας και συνύπαρξης επιρροών από Ανατολή και Δύση. 


Μέχρι που οι Τσέτες του Κεμάλ θα μπουν στην πόλη και οι μυρωδιές από τα μπαχάρια στις κουζίνες και τους ολάνθιστους κήπους θα πνιγούν από από τον καπνό της φωτιάς. Τα χρώματα της θα καλυφθούν από τις γκρίζες στάχτες που βρέχει ο ουρανός, οι καμπάνες θα πάψουν να χτυπούν, ο μουεζίνης θα σιωπήσει. Θα ακούγονται μόνο κραυγές αγωνίας. Εγκατάλειψη, αποχωρισμός, θάνατος. Ερείπια και αποκαΐδια η Σμύρνη μα στις μνήμες παραμένει περίκαλλη και από τα χείλη χιλιοτραγουδισμένη. 


"Βασιλοπούλα, ατίμητο 

ρουμπίνι στην Ανατολή 

και στο Αιγαίο πρώτη.

Ποιό όνομα προσφιλέστερο 

απ' τ' όνομα της Σμύρνης 

τόσο καλλίφθογγο και τόσο μοσχομυρισμένο. "

Κωστής Παλαμάς 


"Ένα τραγούδι χωρισμένο ξαφνικά σε τέταρτα τόνου μιλάει για τη Σμύρνη, για τους δρόμους με τα απανωτά καφενεία, τα γυάλινα κλουβιά που αιωρούνται μέσα στη γλυκιά καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, για το γουργούρισμα του ναργιλέ, τα κόκκινα φέσια τα κρεμασμένα στους ασβεστωμένους τοίχους όπου κάποτε κάθε πελάτης είχε και την κρεμάστρα του."

Λώρενς Ντάρελ


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις