ΤΑΝΙΖΑΚΙ, ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ



"η ομορφιά δεν βρίσκεται μες στο ίδιο το πράγμα, αλλά γεννιέται από το φως και το σκοτάδι, μες στις αποχρώσεις της σκιάς των πραγμάτων στη σχέση τους το ένα με το άλλο."

Ο Τανιζάκι γράφει ένα δοκίμιο διεισδύοντας στις όψεις του ιαπωνικού πολιτισμού, των παραμέτρων που ορίζουν την αισθητική των χωρών της Ανατολής. 
Οι διαφορές με την Δυτική οπτική και πρόσληψη αισθητικών ερεθισμάτων είναι για τον συγγραφέα καθοριστικές, όπως και οι επιρροές που εχουν ασκήσει. 
Η αντίληψη της ομορφιάς και ο τρόπος που αυτή αναδεικνύεται διαφέρει σύμφωνα με τον Τανιζάκι, ορίζοντας κάθε μορφή τέχνης, κάθε πτυχή της ζωής.  Κάθε αντικείμενο,  καθετί υλικό στον κόσμο μας, αναδύεται από τον κόσμο της σκιάς, και το φως σεβόμενο την μοναδικότητα του, το περιβάλλει και το αγκαλιάζει τονίζοντας το, αποφεύγοντας την υπερβολική ένταση, την οποιαδήποτε αλλοίωση. 
Έχοντας επηρεαστεί στην αρχή της συγγραφικής του καριέρας από τον Δυτικό πολιτισμό, αποφασίζει να επιστρέψει στην ιαπωνική παράδοση και τρόπο ζωής. 
Θεωρεί ότι κάθε επιστημονική εξέλιξη θα έπρεπε να προσαρμοστεί στη νοοτροπία και τις παραδόσεις των Ιαπώνων ώστε να μην χαθεί η πολιτιστική ταυτότητα. 
Σκοπός του να καλλιεργηθούν γέφυρες μεταξύ Δύσης και Ανατολής στη λογοτεχνία, να αναβιώσει και  να αναδείξει με τη σειρά του την δυναμική του ιαπωνικού πολιτισμού.

Μετάφραση από τα ιαπωνικά, πρόλογος και σημειώσεις:
Παναγιώτης Ευαγγελίδης


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις