ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, Άγγελος Συρίγος-Ευάνθης Χατζηβασιλείου


 

50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Είναι η επέτειος μιας ήττας με τραγικές συνέπειες. Είναι όμως και η αφορμή να αναμετρηθούμε με τα οποια λάθη και να διδαχτούμε από αυτά.  Είναι ένας φόρος τιμής στους νεκρούς που πολλοί θρηνούν ακόμα.
Μέσα από 50 ερωτήματα οι συγγραφείς θέτουν τον κορμό των συνιστωσών αυτού του ιστορικού γεγονότος καταγράφοντας όσα διεξήχθησαν και από τις δύο πλευρές.
Διερευνώνται θέματα όπως η κατανομή και η ποσοστιαία σύνθεση του πληθυσμού, η κατανόηση των λόγων που ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να διεκδικήσει την Ιωνία ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες της Μικρασίας όπως επίσης και τους λόγους διεκδίκησης της Σμύρνης στο Συνέδριο της Ειρήνης εγκαταλείποντας το όραμα της "Μεγάλης Ιδέας". Επίσης σημαντικό είναι να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην περιοχή με τη λήξη του ΆΠΠ, ο εθνικός διχασμός, τα λάθη στον σχεδιασμό μικρασιατικής εκστρατείας,  τα εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές,  καθώς και τι ορίζεται ως γενοκτονία, για να φτάσουμε στις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής και στη συνθήκη της Λωζάννης.
Το βιβλίο αυτό είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη δύο καταξιωμένων ακαδημαϊκών που αξίζει να διαβαστεί.

"Εκατό χρόνια μετά, μπορούμε ως κοινωνία του ανεπτυγμένου κόσμου να δούμε κατάματα το παρελθόν μας. Σε τελική ανάλυση, αυτό -το να δούμε θαρραλέα την Καταστροφή- είναι και ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας που πέρασαν μέσα από τις συμπληγάδες της εκείνη την εποχή."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις