Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και οι γυναίκες Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ, ΚΙΑ ΒΑΛΑΝΤ




Η Κια Βάλαντ ερευνά τη ζωή του μεγαλοφυούς και πολυπράγμωνα Λεονάρντο ντα Βίντσι, ανατέμνει τα έργα του και εξάγει συναισθήματα και σκέψεις που συνθέτουν την προσωπικότητα του.
Πήγες της δεν είναι μόνο οι πίνακες του μα και τα αναρίθμητα κείμενά του, οι διεξοδικές σημειώσεις του και οι καταγραφές σε έργα τρίτων.
Το ταξίδι ξεκινά στο χωριό Βίντσι στην Τοσκάνη όπου στις 15 Απριλίου 1452, η ανύπαντρη Κατερίνα γεννά ένα αγοράκι, γιο του συμβολαιογράφου Πιέρο ντα Βίντσι. Το μωρό αναλαμβάνει να μεγαλώσει ο παππούς του Αντόνιο και του δίνει το όνομα Λεονάρντο.
Ο μικρός μεγαλώνει σε ένα άνετο περιβάλλον. Επειδή είναι νόθος γιος δεν μπορεί να ακολουθήσει το οικογενειακό επάγγελμα και ο πατέρας του, Πιέρο, τον στέλνει να φοιτήσει στο εργαστήριο του καλλιτέχνη Αντρέα ντελ Βερόκιο.
Το ανήσυχο πνεύμα και το ταλέντο του Λεονάρντο αναδύονται και εξελίσσονται. Μέσα από την αφήγηση της Βάλαντ περιηγούμαστε στον κόσμο του δημιουργού Λεονάρντο, στις ανησυχίες του, την ευρυμαθειά του, στην ανάγκη του για αναζήτηση απαντήσεων.
Η διαρκής μελέτη του κόσμου και του ανθρώπινου σώματος γίνεται αισθητή στην απεικόνιση των μορφών στους πίνακες του.  Αυτό που επισημάνει η Βάλαντ στη ζωγραφική του είναι η ενασχόληση του με την γυναίκα.  Από τους πρώτους πίνακες της Παναγίας, τα πορτρέτα γυναικών,  μέχρι το αριστούργημα του, τη Μόνα Λίζα.  Η γυναίκα στα έργα του Λεονάρντο απεκδύεται τα μέχρι τότε αναγεννησιακά χαρακτηριστικά της, και εμφανίζεται δυναμική,  με αυτοπεποίθηση, να διεκδικεί τη θέση της στην κοινωνία.
Ο Λεονάρντο βρισκόταν σε μια διαρκή αναζήτηση,  ανασχηματίζοντας τον εαυτό του και την τέχνη του, δημιουργώντας νέες συμβάσεις σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντός του.

Μετάφραση: Άντζη Σαλταμπάκη








 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις