Κωστής Παπαγιώργης - Τα βιβλία των άλλων, Η ανάποδη των ανθρώπων - Η μανία του Κωστή Παπαγιώργη Κωνσταντίνος Αν. Θέμελης


Η ανάποδη των ανθρώπων 

Η μανία του Κωστή Παπαγιώργη

Κωνσταντίνος Αν. Θέμελης 

Μια συνέντευξη/συζήτηση μεταξύ των Κωστή Παπαγιώργη και Κωνσταντίνου Θέμελη η οποία λειτουργεί ως βιογραφία του συνεντευξιαζόμενου. Ο Παπαγιώργης μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τη σχέση με τον πατέρα του, τα χρόνια διαμονής του στο Παρίσι, τις σπουδές του, τη "βουλιμική" αναγνωστική μανία του, την αγάπη του για τον Έφηβο του Ντοστογιέφκι, για το συγγραφικό έργο του.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για μια πρώτη γνωριμία με τον μεγάλο αυτό δάσκαλο. 


"Από προσωπική πείρα πάντως μπορώ να σου πω ότι οι συγγραφείς που πάσχουν, που δεν καλλιεργούν την υγιεινή άποψη για τη ζωή, προσφέρουν μεγαλύτερες συγκινήσεις. Η ζωή έχει ένα νοσηρό υπόστρωμα κι από κει πηγάζουν τα πιο εντυπωσιακά βιβλία. Πέραν τούτου, ο καθείς και τα όπλα του..."


ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ~ I

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Εισαγωγή: Δημήτρης Καράμπελας 

Επιλογή κειμένων: Γιάννης Αστέρης, Δημήτρης Καράμπελας 


Μια ανθολογία κριτικών άρθρων για έργα Ελλήνων συγγραφέων της σύγχρονης λογοτεχνίας που έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Εμμανουήλ Ροΐδης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρω Βαμβουνάκη, Χρήστος Βακαλόπουλος, Ζυράννα Ζατέλη, Φρέντυ Γερμανός, Νίκος Καχτίτσης, Μαρία Μήτσορα, Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Αστεριού, Γιάννης Ξανθούλης, Χρήστος Χωμενίδης, Θανάσης Βαλτινός, είναι λίγα από τα ονόματα δημιουργών που κέντρισαν το ενδιαφέρον του και διατύπωσε την κριτική του άποψη για τα έργα τους. Η γραφή του Παπαγιώργη, όπως και στα δοκίμια του, είναι μεστή, ακριβόλογη, αιχμηρή και σκωπτική, όπου χρειάστηκε, χωρίς εξωραϊσμούς και περιττές αναλύσεις. Λακωνικός, δίχως να πέφτει στην παγίδα της εσωστρέφειας, χρησιμοποιεί κάθε του λέξη με μαεστρία. Κάθε του κείμενο μια παρτιτούρα λόγιας γραφής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις