ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΫΝΤ Μια παιδική ανάμνηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι


 


"Πιστεύω πως ήμουν προορισμένος ν' ασχοληθώ ιδιαίτερα με το γύπα, σύμφωνα με μια από τις πρώτες παιδικές μου αναμνήσεις' όταν βρισκόμουν ακόμα στην κούνια,  με πλησίασε ένας γύπας, μου άνοιξε το στόμα με την ουρά του ξαι κε αυτήν με χτύπησε πολλές φορές στα χείλη"

Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από κείμενο του Λεονάρντο ντα Βίντσι για το πέταγμα του γύπα.  Είναι μια μοναδική αναφορά του στην παιδική του ηλικία.
Αυτή την καταγεγραμμένη ανάμνηση του θα αναλύσει ο Φρόιντ αποκωδικοποιώντας και ερμηνεύοντας την ψυχοσύνθεση του Λεονάρντο.
Μελετά τη ζωή του μεγαλοφυούς καλλιτέχνη και παρουσιάζει αρκετά βιογραφικά του στοιχεία παράλληλα με πληροφορίες για έργα του.
Πραγματεύεται την σεξουαλική ταυτότητα του ντα Βίντσι, τη λίμπιντο,  τη σχέση του με τους γονείς του και κατά πόσο αυτές καθόρισαν τις σεξουαλικές του ροπές, καθώς και την επίδραση που άσκησαν σε έργα του όπως η Τζιοκόντα και η Αγία Άννα.

Πολλές από τις ερμηνείες του Φρόιντ  πλέον μπορούν να χαρακτηριστούν παρωχημένες και ξεπερασμένες, παρουσιάζουν ενδιαφέρον μόνο από κοινωνιολογική άποψη εφόσον αντικατοπτρίζουν την ιδεοληψία μιας εποχής και δεν έχουν καμιά ουσιαστική επιστημονική αξία.
Τον περασμένο αιώνα η ομοφυλοφιλία θεωρείτο διαστροφή και ψυχιατρική νόσος κάτι που διαπνέει όλο το παρόν κείμενο του εισηγητή του όρου "Οιδιπόδειο σύμπλεγμα". 

Μετάφραση: Αγγελική Μανουσάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις