Ναζισμός και προπαγάνδα


JOHANN CHAPOUTOT

Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ
Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας

" Η ιστορία γίνεται θεραπαινίδα του μύθου, ενός μυθικού λόγου. Αχόρταγος για μυθοποίηση, ο ναζισμός μυθολογεί, πλάθει ένα παραμύθι που αφηγείται το παρελθόν της ομάδας, της φυλής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ιδεολογικών του αξιωμάτων."

JOHANN CHAPOUTOT
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας

"Η πολιτιστική επανάσταση του ναζισμού είναι ένα αρχαιολογικό εγχείρημα: να απαλλαγεί η γερμανική φυλή από τα πολιτιστικά ιζήματα που εναποτέθηκαν πάνω της από διαδοχικές αλλοτριώσεις, να ανακτηθεί η αλήθεια της γερμανικής ύπαρξης, έτσι όπως εκφράζεται στις φυλές που περιέγραψε ο Τάκιτος, αλλά και στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη -την Ελλάδα και τη Ρώμη των απαρχών, φυσικά, πριν από την αλλοτρίωση και τις επιμειξίες. Η αρχαιολογία φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια το αρχαίο: ο ναζισμός δεν αποβλέπει σε έναν δήθεν καινούργιο άνθρωπο - στο σύνολό της η ναζιστική τέχνη δείχνει ξεκάθαρα ότι στο Τρίτο Ράιχ δεν προάγεται η καινοτομία ή ο νεωτερισμός. Το ναζιστικό αρχέτυπο είναι ακριβώς το αρχαϊκό : αυτός ο αρχαίος άνθρωπος, το κάλλος του οποίου θα ξαναβρούμε χάρη στην ελληνική αγαλματοποιία, το σώμα του οποίου θα ξαναφτιάξουμε χάρη στον αθλητισμό και την ιατρική, και το ένστικτό του οποίου θα ξαναβρούμε χάρη στην επιστήμη."

DANIEL SCHNEIDERMANN
ΒΕΡΟΛΙΝΟ  1933
Η στάση του διεθνούς τύπου μπροστά στον Χίτλερ
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας

"Πρέπει να πιστέψουμε πως υπάρχει μία μνήμη τρόμου.
... Η δεκαετία του 1940 ανέστειλε για πολύ καιρό τη μνήμη της δεκαετίας του 1930. Η δεκαετία του 1940 είναι η καταστροφή που έχει πια φτάσει, το Λακό στην εξουσία, το παγκόσμιο καμίνι, οι θάλαμοι αερίων, οι ομαδικοί τάφοι, ο όλεθρος που τον αντικρίζουμε καταπρόσωπο.
... Η δεκαετία του 1930 ορθώνεται διαρκώς μπροστά μας, με τεντωμένο δάχτυλο : εσείς φταίτε δειλά ανθρωπάκια των δυτικών δημοκρατιών, για ό,τι συνέβη μετά! Είχατε όλα τα μέσα για να το προβλέψετε! Αρκεί να το θέλατε!
... Ο τρόμος της δεκαετίας του 1930 - αυτός ακριβώς επανεμφανίστηκε, ίδιος και απαράλλαχτος, διατηρημένος θαρρείς μες στους πάγους, με την εκλογή του Τραμπ."

MICHAËL FŒSSEL
Υποτροπή 1938
Μετάφραση: Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος

"...δεν ερεύνησα το 1938 με τη σκέψη μου στο 1940, αλλά στο 2018 και στα χρόνια έπειτα από αυτό. Το στοίχημά του παρόντος βιβλίου είναι να εξουδετερώσει τον αναχρονισμό μέσω του αναδιπλασιασμού του. Η Γαλλία του 1938 αποδεικνύεται διαφωτιστική από τη στιγμή που βάζουμε εντός παρενθέσεως το καθεστώς του Βισύ, για να ασχοληθούμε μόνο με τα ζητήματα που αφορούν και το άμεσο παρόν.
...
"Υποτροπή" : πρόκειται προφανώς για την υπόθεση ενός παραλληλισμού μεταξύ των δύο περιόδων...Η λέξη υποτροπή τέλος περιγράφει εδώ την περίεργη, σχεδόν παθολογική, ενίοτε, εντύπωση του συγγραφέα ότι ζει το 1938 αντί για το 2008."
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις