ΤΖΩΝ ΦΩΟΥΛΣ , Ο ΜΑΓΟΣ


 

Η Φράξος, ένα ελληνικό νησί είναι η θεατρική σκηνή που οργανώνει τις "παραστάσεις" του ο "Μάγος" Κόγχις, ένας ηλικιωμένος εύπορος άνδρας που ζει απομονωμένος στο κτήμα του αρκετούς μήνες το χρόνο. 

Μυστήριο καλύπτει τη ζωή του, μιας και κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει στο σπίτι του στο Μπουράνι. Μύθοι πλέκονται γύρω από την ιστορία του. Ήρωας του τόπου ή συνεργάτης των Γερμανών στην κατοχή; Το μυστήριο θα προσπαθήσει να διαλευκάνει ένας νεαρός καθηγητής αγγλικών που έρχεται στο νησί. Ο Άγγλος, απόφοιτος της Οξφόρδης, Νικόλας Ερφ, προσελήφθη στη Σχολή Λόρδος Βύρων, ένα από τα πιο γνωστά οικοτροφεία στην Ελλάδα. Η πλήξη στο νησί και η περιέργεια του θα τον οδηγήσουν στο Μπουράνι. Η γνωριμία του με τον Κόγχι θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. 

Μεταξύ πραγματικής ζωής, ψευδαισθήσεων, επινοήσεων και αλλεπάλληλων ανατροπών ο Νικόλας θα δοκιμαστεί, θα αναθεωρήσει, θα πλανηθεί και θα πλανέψει ως, εν άγνοια του, πρωταγωνιστής στις παραστάσεις ενός μετα-θεάτρου που σκηνοθετεί ο "Μάγος" Κόγχις. 

Μια παράσταση όπου το σαιξπηρικό δράμα συνυπάρχει με το διονυσιακό και το απολλώνιο στοιχείο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. 

Ο Φώουλς διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχή, στη συνείδηση, και ανατέμνει κάθε επιλογή διαχωρίζοντας το ηθικό μέρος, το ένστικτο, το ορμέμφυτο, τους ηθικούς φραγμούς. Κάθε πραγματικό στοιχείο νοθεύεται με την αμφιβολία του υπερφυσικού, του νοσηρού και του παράλογου. Το Πραγματικό, δίνει τη θέση του στην Υπερπραγματικότητα. Πολλά εναλλακτικά σενάρια, εκδοχές γεγονότων και ανθρώπων. Αυτό βιώνει ο Νικόλας, βρισκόμενος σε μια ατέρμονη πάλη με τις επιθυμίες του, προσπαθώντας να αναγνωρίσει το αυθεντικό από το πλαστό. 

Μια εκδοχή της πραγματικότητας, όπου ενισχύεται το συναισθηματικό αντίκτυπο, το μυαλό πείθεται για αποδοχή μιας ψευδαίσθησης ως αληθινής κατάστασης, κατασκευάζοντας έτσι μια προσομοιωμένη πραγματικότητα. 

Αυτό καλούμαστε να ανακαλύψουμε μαζί του. Τί ορίζει το αυθεντικό και τί το πλαστό; Ποια η Πραγματικότητα και ποια η προσομοίωση; Θεϊκή παρέμβαση, πεπρωμένο ή ελεύθερη βούληση;


Μετάφραση: Φαίδων Ταμβακάκης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις