HANNAH ARENDT, Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


 

Εργασία, μηχανοποίηση, αυτοματισμός,  Smith και Locke,  καπιταλισμός, καταναλωτισμός, Marx, Αριστοτέλης, το "άρχειν" και το "πράττειν" στον Πολιτικό του Πλάτωνα,  η έννοια της συγχώρεσης στον χριστιανισμό, η εξέλιξη των επιστημών, πρακτικές που διέπουν μια κοινωνία και ορίζουν την ανθρώπινη κατάσταση.
Τι είναι όμως "ανθρώπινη κατάσταση" για την Hannah Arendt;

Ένα έργο πολιτικής και κοινωνιολογικής φιλοσοφίας. Καταφέρνει να συνδυάσει και να αναλύσει έννοιες που ορίζουν την ατομική και κοινωνική ζωή. Την εξέλιξη του ατόμου και τη δημιουργία κοινωνιών,  τη θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνία και την οργάνωση της κοινωνικής ζωής σε όλες τις διαστάσεις της. Η αλληλεπίδραση μεταφυσικών αναζητήσεων,  επιστημονικών ανακαλύψεων και η διαμόρφωση κοινωνικοπολιτικών συνθηκών όπως διαμόρφωσαν το τρίπτυχο μόχθος-εργασία-πράξη, τις τρεις θεμελιώδεις ανθρώπινες δραστηριότητες που συγκροτούν την vita activa.
Αυτές οι τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επαναπροσδιορίζονται και ορίζονται ως ενεργή δέσμευση με τον κόσμο.
Η Arendt επιχειρεί να καταστήσει την πολιτική δέσμευση και την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία ως υψίστης σημασίας στόχους της ανθρώπινης ζωής.

Σύγχρονη και επίκαιρη όσο ποτέ.

"Αν, συμπερασματικά, επιστρέψουμε πάλι στην ανακάλυψη του αρχιμήδειου σημείου και αντικρίσουμε από αυτό, αντίθετα απ' ό,τι μας προειδοποίησε ο Kafka, τον ίδιο τον άνθρωπο και όσα κάνει πάνω σε αυτή τη Γη, γίνεται αμέσως φανερό ότι όλες οι δραστηριότητές του, από τη σκοπιά ενός επαρκώς απομακρυσμένου σημείου στο σύμπαν, εμφανίζονται όχι ως οποιουδήποτε είδους δραστηριότητες, αλλά ως διεργασίες, έτσι ώστε, όπως το έθεσε πρόσφατα ένας επιστήμονας, η σύγχρονη εξάπλωση του αυτοκινήτου μοιάζει να αποτελεί μία διεργασία βιολογικής μετάλλαξης κατά την οποία τα ανθρώπινα σώματα καλύπτονται βαθμιαία απο χαλύβδινα κελύφη. Από τη σκοπιά του απομακρυσμένου σημείου στο σύμπαν, αυτή η μετάλλαξη δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο μυστηριώδης από τη μετάλλαξη που συμβαίνει σήμερα, μπροστά στα μάτια μας σε αυτούς τους μικροσκοπικούς ζωντανούς οργανισμούς που καταπολέμησαν με αντιβιοτικά και οι οποίοι έχουν αναπτύξει μυστηριωδώς νέα στελέχη για να μας αντισταθούν. Πόσο βαθιά ριζωμένη είναι αυτή η χρήση του αρχιμήδειου σημείου ενάντια στον εαυτό μας φαίνεται ακριβώς από τις μεταφορές που κυριαρχούν στην επιστημονική σκέψη σήμερα."

Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις