NEON GENESIS EVANGELION Σενάριο-Σκηνοθεσία: Hideaki Anno


Το Neon Genesis Evangelion είναι μια ιαπωνική σειρά anime, για μένα ό,τι καλύτερο έχω δει ever.
Ξεκίνησε να προβάλλεται τον Οκτώβριο του 1995 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς μετά από 26 επεισόδια. Ακολούθησαν τρεις ταινίες τα επόμενα δύο χρόνια και μια τετραλογία ταινιών το 2007.



Τί κάνει όμως τόσο ξεχωριστό το Neon Genesis Evangelion;


Το 2000 μ.Χ. ένας μετεωρίτης προσκρούει στη Γη. Ο άξονας της Γης μετατοπίζεται και από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν εξαιτίας της πρόσκρουσης πόλεις εξαφανίζονται και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού χάνεται.
Βρισκόμαστε στο 2015 μ.Χ., στην αναδομημένη, υπέργεια με δυνατότητα καταβύθισης πόλη Τόκυο 3. Η Γη δέχεται επίθεση από άγνωστες οντότητες που ονομάζονται Άγγελοι.  Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις οι άνθρωποι κατασκεύασαν βιομετρικά ρομπότ που λειτουργούν συνδεόμενα με το νευρικό σύστημα των πιλότων τους, τα επονομαζόμενα Ευαγγέλια.
Άγγελοι- αγνώστου προέλευσης οντότητες και εχθροί της ανθρωπότητας, καταστρέφονται από τα Ευαγγέλια-ανθρώπινες κατασκευές.



Μέσα από τις σχέσεις των ηρώων γίνονται αναφορές σε θρησκευτικές παραδόσεις και δοξασίες, στην ψυχανάλυση κατά Φρόιντ και Γιουνγκ,  στη δημιουργία του κόσμου, στη συλλογική συνείδηση,  στην ένωση του ατόμου με το κοινωνικό σύνολο,  στην ύπαρξη μιας ενιαίας πηγής ψυχών όπου οι ατομικές συνειδητότητες συνδέονται και συνυπάρχουν.



Αυτό που εισέπραξα παρακολουθώντας τη σειρά, είναι μια προσπάθεια ανάδειξης της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου, η ψυχοσύνθεση και τα τραύματα του, οι  θεοσοφικές αντιλήψεις που κυριαρχούν για την ύπαρξη ανώτερων εξωκοσμικών δυνάμεων που ορίζουν κάθε μορφή ζωής, η ψυχιατρική προσέγγιση και αποκωδικοποίηση συμπεριφορών, η σχέση ανθρώπου-μηχανής.




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις