ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ & ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ, PATRICK BOUCHERON



Μια ιστορική μελέτη διανθίζεται με στοιχεία μυθοπλασίας, εικασίες που στηρίζονται σε ενδείξεις, αχνά αποτυπώματα στα μονοπάτια της Ιστορίας.
O συγγραφέας παρουσιάζει την πορεία τριών ανθρώπων εστιάζοντας στα σημεία τομής των ζωών δύο εξ αυτών. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ως εργαζόμενος, και ο Νικολό Μακιαβέλι, ως φιλοξενούμενος, φέρονται να συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο δουκικό ανάκτορο του Ουρμπίνο, στα τέλη του 1502, υπό τη σκέπη του Καίσαρα Βοργία.



Όλες οι μετακινήσεις τους, τα έργα τους,  οι διασταυρούμενες πορείες τους, εκτυλίσσονται σε μια αφήγηση ιστορικών γεγονότων της περιόδου, γεμάτη ίντριγκες,  πολέμους, θάνατο και τέχνη.
Η σχετική βιβλιογραφία, περί των συναντήσεων Λεονάρντο και Μακιαβέλι, είναι μηδαμινή.  Μη αρχειοθετημένες συναντήσεις,  απόκρυψη κάθε μεταξύ τους επαφής,  απουσία οποιασδήποτε καταγραφής, στα κατά τ' άλλα λεπτομερή ημερολόγια τους, καταδεικνύουν μια συγκάλυψη,  μια από κοινού απόφαση αποσιώπησης της αλληλοεπιρροής τους.
Ο Boucheron στηρίζεται σε έμμεσες αποδείξεις, στο συσχετισμό και στην εξακρίβωση συνάφειας μεταξύ των κειμένων τους, ώστε να αναδυθεί το κομμάτι εκείνο της Ιστορίας που παραμένει αναπόδεικτο : η σιωπή.



Μετάφραση: Ρίκα Μπενβενίστε
Επιμέλεια: Άννα Μαραγκάκη





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις