Ανοχύρωτη πόλη, Teju Cole



Ο Τζούλιους ήρθε από τη Νιγηρία στην Αμερική με υποτροφία σπουδών. Τώρα εργάζεται ως ψυχίατρος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πρεσμπιτέριαν.
Είμαστε στο 2006, έχουν περάσει πέντε χρόνια από την 9/11.
Πρόσφατα χώρισε από τη σύντροφο του και στον ελεύθερο χρόνο του κάνει μακρείς περιπάτους στη Νέα Υόρκη όπου κατοικεί.
Είναι μια περιήγηση στην πόλη, στα αξιοθέατα, στα διάσπαρτα μνημεία, στις μνήμες. Μνήμες δικές του μα και ιστορικές. Πορείες και συμπλοκές στους δρόμους της πόλης δίνουν τον παλμό ενός μέρους του πληθυσμού που διεκδικεί δικαιώματα, που διαμαρτύρεται και παλεύει.
Η ζωή στην πόλη μετά την 9/11 δεν είναι η ίδια. Υπάρχει φόβος, επιφυλακτότητα, αυξανόμενος ρατσισμός.
Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, συνομιλεί με μετανάστες που ζουν στην πόλη. Οι ιστορίες τους, η ύπαρξη τους εκεί,  συνομιλεί με την δική του ιστορία.  Αναζητεί την ταύτιση,  την κατανόηση, την κοινή πορεία ανθρώπων που παραμένουν ξένοι στον τόπο που κατοικούν.
Οι περιγραφές του περιβάλλοντος και οι αλλαγές που συντελούνται ακόμα και σε  μορφές ζωής, ανάγονται και συγκρίνονται με μοτίβα ανθρώπινης συμπεριφοράς.



Σε ένα ταξίδι που θα κάνει, την ίδια χρονιά, στις Βρυξέλλες θα διαπιστώσει κι εκεί ρατσισμό στοχεύσετε σε άλλη κοινωνική ομάδα.  Λόγω διαφόρων γεγονότων και εγκλημάτων έχουν στοχοποιηθεί οι μη λευκοί κάτοικοι της χώρας   κυρίως όσοι προέρχονταν από τη Βόρεια Αφρική.Σε συζητήσεις που θα κάνει με ανθρώπους που συναντά θα αναπτυχθούν θέματα όπως οι διαφορές μεταξύ της Αριστεράς στην Ευρώπη και την Αμερική, οι διαφωνίες μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, τα συμφέροντα των μειονοτήτων,  το παλαιστινιακό ζήτημα,  οι εξτρεμιστές, η Αλ-Κάιντα και λοιπές παρόμοιες οργανώσεις.
Προβληματίζεται με τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται και τα δυσδιάκριτα όρια που δεν πρέπει να ξεπεραστούν στο χαρακτηρισμό και χειρισμό περιθωροποιημένων ή μη ομάδων.



Με γραφή που μαγνητίζει, με λόγο οικείο και στέρεο,  ο αφηγητής μοιράζεται με τον αναγνώστη τους στοχασμούς του στο σύγχρονο άστυ της αποξένωσης,  της πολυπολιτισμικότητας, της απόρριψης, των ορίων στην ανθρώπινη επαφή, τον ρατσισμό και την αλλοτρίωση.


Μετάφραση: Στέφανος Μπατσής





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις