UEDA AKINARI, ΟΥΓΚΕΤΣΟΥ ΜΟΝΟΓΚΑΤΑΡΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ



Ο Ueda Akinari έζησε την περίοδο Εντο, μια εποχή ανακατατάξεων στην μορφή εξουσίας του φεουδαρχικού συστήματος ολόκληρης της χώρας. Αυτό είχε αντίκτυπο και στη δομή της κοινωνίας,  καθώς ο ηθικός κώδικας των Σαμουράι θεωρείτο ιδανική συμπεριφορά. Τα δύο μεγάλα κοινωνικά στρώματα, αστοί και πολεμιστές, άρχισαν να αλληλοεπηρεάζονται. Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί που δημιουργούνται και αναπτύσσονται παράλληλα: Ο πολιτισμός των αστών και ο πολιτισμός των Σαμουράι.  Μορφές ποίησης παίρνουν σχήμα,  θεατρικά είδη εξελίσσονται (όπως το θέατρο Νό, το "κυόογκεν", το καμπούκι, μορφές λογοτεχνίας με ερωτικό,  σατυρικό  ή κωμικό ύφος εμφανίζονται μέχρι την επιστροφή στην ιαπωνική παράδοση με το κίνημα kikugaku ( εθνική σπουδή) και την μελέτη της παραδοσιακής ιαπωνικής λογοτεχνίας. Αυτός είναι ο κόσμος που ζει ο Ακινάρι.

Η συλλογή αυτή περιέχει ιστορίες με παραδοσιακά στοιχεία αλλά με μεταφυσική χροιά, προσιδιάζει στη δυτική γκόθικ λογοτεχνία, όπου όντα/οντότητες/πνεύματα αλληλεπιδρούν με τα εγκόσμια. Φυσική και υπερφυσική πραγματικότητα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, παρεισφρέοντας η μία στην άλλη. Αφηγήσεις μυστηρίου όπου το επέκεινα υπεισέρχεται στο παρόν, το άυλο δρα και καθορίζει το υλικό, ο πνευματισμός αγγίζει τον ρεαλισμό.
Αυτός είναι ο κόσμος που δημιουργεί Ακινάρι, η δική του οπτική και κοσμοθεωρία, εμποτισμένη με τις θρησκευτικές αντιλήψεις του σιντοϊσμού.


Μετάφραση-Εισαγωγή-Σχόλια:
Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις