ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ 


▪️ΒΑΣΑΝΤΑ

▪️ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

▪️Ο ΘΕΟΣ ΚΟΝΑΝΟΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ

ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗ


Η γραφή του Φώτη Κόντογλου είναι διαποτισμένη με λαϊκή κουλτούρα, μύθους, δοξασίες, θρησκευτική πίστη, παραφυσικά φαινόμενα, μεταφυσικές αγωνίες.

Στοιχειωμένα κάστρα, φαντάσματα, δαιμονικές δυνάμεις, απόκοσμα πλάσματα, μυθολογίες εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά μας, με γλώσσα γλαφυρή και παραστατική. Ιστορίες που ο Κόντογλου ξανά-αφηγείται με τον δικό του τρόπο. Ένα ανθολόγιο επαναδιατυπωμένων διηγήσεων από την πατρίδα του, τόπους που επισκέφτηκε, μέρη που ταξίδεψε, αφηγήσεις τρίτων που μας μεταφέρει. 


"Τη νύχτα παρουσιασθήκανε μπροστά μας πολλά δαιμόνια, άλλα με κεφαλιά βοδινά, άλλα σαν πουλιά δίχως φτερά, άλλα πάλι σαν ανθρωπότραγοι και μουγκανιόντανε και σφυρίζανε και τόση βουή κάνανε, που δεν ακουγόταν ο αγέρας. Οι φωνές τους δεν μοιάζανε με κανενός απ' όσα πλάσματα βρίσκουνται στον κόσμο το δικό μας."(Ο Θεός Κονάνος)


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταφράσεις που περιέχονται στη συλλογή Βασάντα. Πρόκειται για αποσπάσματα από βιβλικά κείμενα (Ιώβ, Δαυίδ), σκηνές από έργα του Σαίξπηρ (Τίμων ο Αθηναίος, Άμλετ), αποσπάσματα από τον Ροβινσώνα Κρούσο και το βιβλίο "Σπουδές της φύσης" του Μπερναρντέν ντε Σαιν Πιερ.


"Τί μυστήριο γίνεται μαθές στον κόσμο, κι' ούλα τα καθέκαστά του ξεφεύγουνε απ' την τέχνη μας; Δέν μπορεί να πιάσει κανένας τίποτα απ' αυτά τα αμέτρητα μυστήρια, να το βάνει απάνου στο χαρτί, φρέσκο, ζωντανό, γιομάτο αίμα και πνοή! Αυτά τα πράματα μοιάζουνε σα λουλούδια, που μαραίνουνται τόμου τ' αγγίξει τ' αμαρτωλό χέρι του ανθρώπου. Σα γυρίσεις και κοιτάξεις οξ' απ' τα βιβλία, βλέπεις πώς δέν υπάρχει μηδέ αρχή μηδέ τέλος, μηδέ τίποτα απ' ούλα τούτα που σημειώνουμε στο χαρτί' εκεί είναι ένας αθέρας άπιαστος, που μέσα του στρίβουνε λογιώ λογιώ πράματα που δε λέγουνται με λόγια..."


Τον αγαπώ τον Κόντογλου γιατί μιλάει στην ψυχή μου!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις