ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΣΑΒΒΑΤΟ - συζητήσεις, Τζώρτζ Στάινερ με την Λωρ Αντλέρ




Γνωρίζοντας την απέχθεια του Στάινερ για τις συνεντεύξεις, η Λωρ Αντλέρ ζητά τη συμμετοχή του σε μια σειρά συζητήσεων, εκ μέρους του ραδιοφωνικού σταθμού France culture. Ο Στάινερ δέχεται και έπειτα από αρκετές συναντήσεις τους στο  Κέμπριτζ προκύπτει το παρόν βιβλίο.
Ο διάλογος αυτός είναι μια μορφή βιογραφίας, κατάθεσης απόψεων, προσωπικών επιλογών, διαδρομών και θέσεων ενός σύγχρονου στοχαστή.

Η Αντλέρ θέτει με δυναμισμό τα ερωτήματά της στον Στάινερ χωρίς να διστάσει να εκφράσει την αντίθεση της σε κάποιες απόψεις του. Ένας εποικοδομητικός διάλογος όπου διατυπώνονται, μεταξύ άλλων, οι θέσεις του Στάινερ :
-για τον ναζισμό και, σε αντίστιξη, το μέγεθος της προσφοράς των Χάιντεγκερ και Σελίν
-τον πρακτικό τρόπο σκέψης των γυναικών που ίσως αφαιρούσε μέρος της δημιουργικότητάς τους
-την μελέτη της Βίβλου ως μέγιστη επιρροή του δυτικού πολιτισμού και της Ιστορίας
-την μουσική ως Esperanto του συναισθήματος
-τον εβραϊσμό και τον ιουδαϊσμό, την σχέση των Εβραίων με τα γραπτά κείμενα και τη λογοτεχνία
-την "απόρριψη" του Φρόιντ και της ψυχανάλυσης.
- τις δυνατότητες έκφρασης κάθε γλώσσας και τις αδυναμίες της μετάφρασης.

Σαρτρ,  Καμύ, Τσέλαν, Σωκράτης, Αριστοτέλης,  Σαίξπηρ, Προυστ, Μπαλζάκ, Σταντάλ, παρελαύνουν στις απαντήσεις του μεγάλου δασκάλου.
Φιλοσοφία και λογοτεχνία συναντώνται και συνδέονται άρρηκτα.
Σε έναν κόσμο που ενώ βίωσε το απόλυτο κακό, την αδιανόητη βία, τον απανθρωπισμό των εκάστοτε θυμάτων, παραμένουμε αδρανείς και αμέτοχοι στο κακό που εξακολουθεί να συντελείται.
Ζούμε ένα μακρύ Σάββατο, αυτό της απραξίας και της προσμονής. Το Σάββατο που έπεται της Παρασκευής του θανάτου και της θυσίας.  Το Σάββατο που η ανθρωπότητα προσδοκεί να ξημερώσει η Κυριακή της συγχώρεσης, του εξαγνισμού και της λύτρωσης.
Ίσως πάλι, αφήνοντας τον μεσσιανισμό παράμερα και δανειζόμενη βιβλικούς όρους, η ανθρωπότητα μετά το Σάββατο της ξεκούρασης να πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο που δημιούργησε. Γιατί οφείλουμε να γράψουμε ποίηση μετά το Άουσβιτς.

"Είναι πολύ όμορφο πράγμα να ζεις μ' ένα ζώο. Αυτές οι ποικίλες μορφές τηλεπάθειας είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες. Και ναι το ξέρω ότι θα έπρεπε να αγαπάμε και τους συνανθρώπους μας πολύ. Αλλά μερικές φορές μου φαίνεται πολύ δύσκολο."
 

Μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις