ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ, JOSHUA COHEN


Ο Ντέιβιντ Κινγκ είναι εβραϊκής καταγωγής με ρίζες από την Τσεχοσλοβακία. Μεγάλωσε στην Αμερική,  στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Διαζευγμένος με μια κόρη ακτιβίστρια, χαμένη στους εθισμούς, και μια γραμματέα ερωτευμένη μαζί του.
Ο Ντέιβιντ είναι ο βασιλιάς της μετακόμισης. Ιδιοκτήτης μια μεγάλης εταιρείας μεταφορών και αποθήκευσης. Ματαιόδοξος και φιλόδοξος. Η οικογένεια του ήρθε στην Αμερική μετά τον πόλεμο και ξεκινώντας από το μηδέν έχτισε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Είναι οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και οι μετανάστες στην Αμερικής που τα κατάφεραν.

Ο Γιοάβ είναι ο ανιψιός του Ντέιβιντ, γιος της εξαδέλφης του Ντίνας, που ζει στο Ισραήλ.  Οι δύο τους είχαν συναντηθεί όταν ο Γιοάβ ήταν μικρό παιδί.  Τώρα, έχοντας ολοκληρώσει τη στρατιωτική θητεία του, έρχεται στη Νέα Υόρκη. Ο Ντέιβιντ αναλαμβάνει να τον φιλοξενήσει και να του δώσει δουλειά.
Όμως στην Αμερική έρχεται και ο Ούρι,  συμπολεμιστής του Γιοάβ.
Δύο νέοι άνθρωποι γαλουχημένοι, σφυρηλατημένοι στο ταραχώδες Ισραήλ και ψυχικά τραυματισμένοι, θα αποδράσουν από την καταπίεση που βίωσαν, για να βρεθούν στη χώρα της σύγχρονης Επαγγελίας, όπου όμως θα ξαναζήσουν οσα θέλησαν να λησμονήσουν.
Κουβαλώντας το στρατό μέσα τους, τη βία και την ανασφάλεια του πολέμου, αντιμετωπίζουν τη ζωή σε έναν ξένο τόπο.



Σε μία Αμερική που μετά την 9/11, έχει μεταβληθεί σε μια κοινωνία εσωστρεφή,  καχύποπτη, με έντονη ξενοφοβία.
Οι τρεις τους, αφηγούνται τις εμπειρίες τους, καταθέτουν τις μνήμες τους, εκμυστηρεύονται τους μύχιους φόβους τους, σκιαγραφώντας το πολιτιστικό και κοινωνικό τοπίο δύο εθνών. Αμερική και Ισραήλ γίνονται κέντρο μιας συγκριτικής ανάλυσης, εμμέσως μιας προσπάθειας ανεύρεσης ταυτότητας, σε θέματα όπως η νοοτροπία, οι κανόνες ηθικής, οι θρησκευτικές παραδόσεις και η πίστη, η διαβίωση ανθρώπων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, η εξουσία των κυρίαρχων και η καταπίεση των εξουσιαζόμενων.
"Στρυμωγμένοι", μια λέξη κλειδί που επαναλαμβάνεται στην αφήγηση του Cohen, δηλώνει το συναίσθημα πίεσης, της κοινωνικής ασφυξίας, που περιορισμού και της καταπίεσης που βιώνουν οι χαρακτήρες στο μυθιστόρημα του.
Άνθρωποι που έχουν εντοπιστεί και άνθρωποι που έχουν εκτοπίσει.
Αυτός ο εκτοπισμός, οι μεταφορές του βασιλιά, [David King: ένα όνομα που παραπέμπει στον βασιλιά Δαβίδ], είναι μια παγκόσμια κατάσταση.  Άνθρωποι που χάνουν τα υπάρχοντα τους από κατασχέσεις λόγω οικονομικής δυσπραξίας και  άνθρωποι που χάνουν την πατρίδα τους. Άστεγοι και απάτριδες σε ένα τοπίο επέλασης του καπιταλισμού.


Μετάφραση: Παναγιώτης Κεχαγιάς


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις