Σωματίδια, Ματίνα Αποστόλου



Μια γυναίκα αφηγείται.
Σηματωροί στη ζωή της οι απώλειες της. Σημεία που ορίζουν συνειδησιακές αλλαγές. Το σώμα γίνεται συναίσθημα. Το βίωμα εγγράφεται και γίνεται ψυχή. Η ζωή μια ανάβαση μ' ένα σχοινί τραχύ. Κάθε κόμπος και μια απώλεια. Τι κι αν ματώνεις. Συνεχίζεις.

Η Αλίκη μετράει απώλειες.
Έχασε την παρθενιά της - και όσα αυτή συμβολίζει, τον πατέρα - που εγκατέλειψε την οικογένεια, απέρριψε την κακοποιητική μητέρα της, έγινε η ίδια μητέρα και έχασε την αυτονομία της, θρήνησε αυτό που περισσότερο αγαπούσε.
Αποστασιοποιείται. Ο πόνος νεκρώνει συναισθήματα. Ο κυνισμός είναι η άμυνά της.
Συμβιβασμοί και επιλογές. Κάθε σχέση και ένας ρόλος.

Η πτώση στη δική της λαγότρυπα οδηγεί σε εξομολογήσεις και επισημάνσεις όσων αφορούν κάθε σύγχρονη γυναίκα. Τα στάδια ανεύρεσης ταυτότητας, τα αδιέξοδα, οι κοινωνικές επιταγές, οι νόρμες, οι μεταβάσεις, οι ανατροπές και οι μάχες που μας κάνουν πιο δυνατές.
Υπάρχουν στιγμές που χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας γιατί επιλέξαμε μια διαφορετική διαδρομή. Κάθε μονοπάτι, κάθε εμπειρία, γίνεται μέρος μας. Όλα είμαστε εμείς. Κρατάμε το χθες ως μνήμη. Είμαστε το τώρα μας.
Η Ματίνα Αποστόλου ήρθε να μας θυμίσει ότι οι Αλίκες παλεύουν, αναμετρώνται με τον εαυτό τους και όσα τις περιβάλλουν,  όσα τις περιέχουν. Δεν εγκαταλείπουν. Δεν χάνουν την "περισσοτερότητά" τους.

Η ανάγνωση ήταν μια εναλλαγή εικόνων, σκηνές που αναβόσβηναν, σταθμοί ζωής που όρισαν έναν άνθρωπο. Υπήρξαν στοιχεία που μου έλειψαν, σημεία που διαφώνησα, στιγμές που αποσυνδέθηκα.
Είναι ο μίτος μιας διαδρομής με βήματα κάποιες φορές αβέβαια, κάποιες φορές γεμάτα αυτοπεποίθηση. Ένα πρωτόλειο με εμφανείς επιρροές, μου έδωσε την αίσθηση της πολλαπλής επιμέλειας και επαναδιατύπωσης, χωρίς να μπορώ να διακρίνω προσωπικό στυλ.
Είναι η αρχή μιας συγγραφικής πορείας και την καλωσορίζουμε.

"Ξύπνησα. Δεν υπήρχε η προηγούμενη σιγουριά. Μάλλον. Μάλλον γνώριζα. Αυτό αισθανόμουν, είχε φύγει η σιγουριά, προσπαθούσα να την κρατήσω όπως όταν γαντζώνεσαι από τις λεπτομέρειες ενός ονείρου, για να 'χεις κάτι να διηγηθείς, όταν ρωτήσουν πώς κοιμήθηκες."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις