ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΝΤΕΚΑ, Emily St. John Mandel


 

All the world’s a stage,
And all the men and women merely players;
They have their exits and their entrances,
And one man in his time plays many parts

[As you like it, William Shakespeare]

Σε μια μετά- αποκαλυπτική κοινωνία, η "Περιπλανώμενη Συμφωνία",  ένας θίασος μουσικών και ηθοποιών, ταξιδεύει με τρεις αυτοσχέδιες άμαξες στις ασφαλείς περιοχές της χώρας. Μικρές πόλεις-οχυρά έχουν σχηματιστεί, κλειστές κοινωνίες που δεν επιθυμούν επισκέπτες. Ένας κόσμος εχθρικός και αφιλόξενος. Μορφώματα κοινωνικής δομής, οργάνωσης και άσκησης εξουσίας που εκπορεύτηκαν από τον φόβο των ανθρώπων και την φιλοδοξία των αδίστακτων. Βια και θρησκευτικές αιρέσεις σ' έναν κόσμο που δεν θυμίζει το παρελθόν και κάθε μνήμη χάνεται. Ο εκπεσών άνθρωπος του τεχνολογικού καπιταλιστικού παραδείσου επιστρέφει στο αρχέγονο. Μόνος δεσμός με το παρελθόν οι σκιές που παραμένουν ορατές, οι αλλοιωμένες αφηγήσεις,  οι αποσπασματικές, θολές αναμνήσεις. Η μουσική και τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ που μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να διασώσει και να μεταδώσει. Υπερασπιστές της τέχνης και της δημιουργίας, τις καλλιέργειας πνεύματος σε μια μεταβατική κοινωνία αναδιαμόρφωσης.
"Επειδή η επιβίωση δεν είναι αρκετή"

Είκοσι χρόνια πριν, πάνω στην σκηνή του θεάτρου Έλγκιν στο Τορόντο,  ο Άρθουρ Λιάντερ υποδύεται τον Βασιλιά Ληρ. Στο κοινό βρίσκεται ο πρώην παπαράτσι Τζίβαν Σόντρι. Ο Άρθουρ καταρρέει και ο Τζίβαν σκαρφαλώνει στην σκηνή για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Η μικρή Κίρστεν Ρέϊμοντ,  μέλος του θιάσου, παρακολουθεί έντρομη.
Όταν βγουν από το θέατρο ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος.

Μια πανδημία έχει ξεσπάσει, τόσο σαρωτική που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αφανίστηκε σε λίγες μέρες. Η χώρα ερήμωσε. Όσοι επιβίωσαν λυμαίνονται οτιδήποτε θα μπορούσε να τους κρατήσει ζωντανούς. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα.  Οι επιβάτες νεκροί. Τα σπίτια και τα καταστήματα λεηλατημένα. Όταν η εξάπλωση του ιού σταματά, ο φόβος για επιβίωση μετατίθεται στον συνάνθρωπο.  Εικόνες που θυμίζουν τις ερειπωμένες εκτάσεις στον "Δρόμο" του Μακάρθι όπου ο τρόμος, η μοναξιά και η απώλεια σέρνονταν ανάμεσα σε απολιθωμένους μάρτυρες ενός παρελθόντος πολιτισμού.

"Αν η κόλαση είναι οι άλλοι, τι είναι ένας κόσμος σχεδόν χωρίς ανθρώπους; Ίσως, σύντομα η ανθρωπότητα απλώς να αφανιζόταν, αλλά η Κίρστεν έβρισκε αυτή τη σκέψη πιο πολύ γαληνευτική παρά  στενόχωρη. Πολλά είδη είχαν εμφανιστεί στη γη και έπειτα εξαφανίστηκαν' τι ήταν άλλο ένα; Άλλωστε, πόσοι άνθρωποι είχαν μείνει;"

Στο έτος είκοσι ένα, οι ζωές ανθρώπων που είχαν συναντηθεί πριν το σημείο μηδέν, συγκλίνουν και τελικά τέμνονται.
Ο συνδυασμός τυχαίων γεγονότων πυροδοτεί εξελίξεις και ενώνει σημεία μιας διαδρομής.
Το φαινόμενο της πεταλούδας, η θεωρία του χάους, αλληλεπιδράσεις συστημάτων όπου μικρές αποκλίσεις σφάλματος επιφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα καθιστώντας κάθε πρόβλεψη αδύνατη. 

Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις