ΛΕΥΚΗ ΠΑΝΩΛΗ, FRANK HERBERT 


Ο Τζον Ρο Ο'Νιλ με τη σύζυγό του Μαίρη και τα πεντάχρονα δίδυμα παιδιά τους, μεταβαίνουν στην Ιρλανδία από την Αμερική όπου ζουν μόνιμα. Ο Τζον είναι μοριακός βιολόγος και θα μείνει με την οικογένειά του στην Ιρλανδία τους επόμενους έξι μήνες ώστε να ολοκληρώσει την έρευνα του «Επισκόπηση των Γενετικών Ερευνών για τον Ιρλανδικό Πληθυσμό».

Το ενδιαφέρον του για την Ιρλανδία πιθανόν είναι απόρροια των αναμνήσεων από τις αφηγήσεις του Ιρλανδού παππού του.

Ήταν Τετάρτη, 20 Μαΐου. Ο Τζον βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Τράπεζας Αλάιντ Άιρις για να τακτοποιήσει τη μεταφορά συναλλάγματος. Από το παράθυρο βλέπει την οδό Γκράφτον από ψηλά.  Ανάμεσα στο πλήθος διακρίνει τη Μαίρη με τα δίδυμα. Στέκονται δίπλα στο Φορντ του συνταξιούχου ταχυδρόμου Φράνσις Μπλέι. Μόνο που εκείνη την Τετάρτη το μικρό αυτοκίνητο είναι γεμάτο εκρηκτικά. Μια λάμψη,  ένας εκκωφαντικός θόρυβος και το ωστικό κύμα που θα ρίξει τον Τζον στο πάτωμα. Το Φορντ εξερράγη και σκόρπισε το θάνατο. Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβαν οι Πρόβος, παρακλάδι του ΙΡΑ.

Λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο της βομβιστικής επίθεσης στην οδό Γκράφτον, προειδοποιητικές επιστολές φτάνουν στα γραφεία πρωθυπουργών, θρησκευτικών ηγετών,  μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης. 

«Θα εξαπολύσω τα δέοντα αντίποινα στην Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Λιβύη. Μου κάνατε κακό σκοτώνοντας τους αγαπημένους μου. Θα το πληρώσετε από το ίδιο μου το χέρι.»

Λιγότερο από ένα χρόνο χρειάστηκε ο Τζον Ρο Ο’Νιλ για να συγκεντρώσει τους πόρους και τα μέσα ώστε να δημιουργήσει ένα φονικό όπλο.  Έναν ιό που σκοτώνει κάθε έμβιο θηλυκό ον.  Αυτός ο ιός απελευθερώθηκε. Ο Τζον Ο’Ντόνελ γεννιέται κι επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, στην Ιρλανδία. 

Ο Frank Herbert δημιούργησε ένα αποκαλυπτικό αφήγημα, μια τρομακτική ιστορία αφανισμού με κσταιγιστική πλοκή. 

Στο παρασκήνιο η ιστορία της Ιρλανδίας και οι ευθύνες της Μεγάλης Βρετανίας, η εκδίκηση και η πάλη για απονομή δικαιοσύνης μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων, η βία που γεννά βία και μια νέα μορφή πολέμου με βιολογικά όπλα. Ιούς που πλήττουν στοχευμένα συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό τον νέο κόσμο που οι γυναίκες είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση, οι ισορροπίες και κάθε πρότερη πραγματικότητα ανατρέπονται. Πολιτικές συμμαχίες καταρρέουν και σχηματίζονται καινούριες. Εμφύλιοι ξεσπούν, πόλεις οχυρώνονται και φυλάσσονται από στρατιωτικές δυνάμεις, ομάδες γυναικών απομονώνονται για να  προστατευτούν.  Η πίστη των ανθρώπων στον Θεό κλονίζεται. Η ζωή αποκτά άλλο νόημα.  

Ένας άνθρωπος που βιώνει τη μέγιστη απώλεια, τον ασύλληπτα αφόρητο πόνο.  Ένα μυαλό που οι μηχανισμοί άμυνάς του θα δημιουργήσουν μια ακόμα προσωπικότητα. 

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Το παρελθόν και το μέλλον.  Η μετάβαση στο άγνωστο και δυσοίωνο. Η αναβίωση αρχαίων μύθων που αποτελούν τις ρίζες της κουλτούρας και της νοοτροπίας των λαών αποτελούν την βάση της ιδεολογίας τους παίρνοντας εθνικιστικές προεκτάσεις. Η δύναμη της γνώσης και η ηθική της επιστήμης παραμένουν στο επίκεντρο και μας προβληματίζουν για το μέλλον της ανθρωπότητας. 


“Στη μακρά πορεία της ιστορίας, η εκδίκηση φαντάζει πολύ ανιαρή. Όμως ελκύει τους τρελούς και νεαρούς ιδεαλιστές. Οι νέοι επιζητούν την ενοχή του γέρου. Αυτό διευκολύνει την απόρριψη του. Οι νεαροί ιδεαλιστές είναι επικίνδυνοι σε κάθε εποχή γιατί δρουν χωρίς να κοιτάζουν βαθιά μέσα στον εαυτό τους ή στα προβλήματα που τους απασχολούν. Αυτό που τους παρακινεί περισσότερο είναι το αίμα τους που βράζει. Κατά μεγάλο μέρος πρόκειται για κάτι το σεξουαλικό. Θέλουν να θέσουν την αναπαραγωγή υπό τον έλεγχό τους. Και η τραγωδία είναι ότι καταλήγουν κυρίως στο να διαιωνίζουν νέα όνειρα εκδίκησης για την επόμενη γενιά νεαρών ιδεαλιστών… ή δημιουργούν έναν υπερπαράφρονα, έναν Χίτλερ ή έναν O'Nηλ.”

Μετάφραση: Νίκος Στρατηγάκης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις