Ο σταθμάρχης Φαλλμεράυερ, Joseph Roth



Είναι κάποιοι συγγραφείς που όταν τους διαβάζεις είναι σα να αγγίζεις τα σύννεφα. Η γραφή του Ροτ ρέει σα χάδι στις έλικες του νου.
Στα έργα του κυριαρχεί η διάλυση της Αυστροουγγαρίας μετά το τέλος του ΆΠΠ, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν το διάστημα του Μεσοπολέμου για να οδηγήσουν στον ολέθριο Β'ΠΠ.
Ενσαρκώνει το μύθο του περιπλανώμενου Ιουδαίου, ενός ανθρώπου χωρίς πατρίδα που περιηγείται στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη καταγράφοντας ιστορίες ανθρώπων και περιστατικά ενός κόσμου υπό κατάρρευση. Ο Ροτ είχε προβλέψει αυτό που θα ακολουθούσε με την άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία.

"Είναι καιρός να φεύγουμε. Θα καίνε τα βιβλία μας εννοώντας εμάς τους ίδιους. Όποιος λέγεται Βάσσερμαν, Ροτ, Ντέμπλιν, δεν έχει καιρό για χάσιμο. Πρέπει να φύγουμε για να ριχτούν μόνο τα βιβλία στην πυρά."

Στο διήγημά του "Ο σταθμάρχης Φαλλμεράυερ", Ο Γιόζεφ Ροτ περιπλανιέται στα μονοπάτια του αναπάντεχου έρωτα, των ηθικών διλημμάτων, της συζυγικής πίστης.

"Μιά μέρα τον Μάρτιο του 1914 ο Άνταμ Φαλλμεράυερ καθόταν ως συνήθως στο γραφείο του. Ο τηλέγραφος κροτάλιζε αδιάκοπα. Και έξω έβρεχε. Είχαν πιάσει νωρίς οι βροχές. Πριν από μία εβδομάδα μόλις, φτυάριζαν ακόμα το χιόνι από τις ράγες και τα τραίνα έρχονταν και έφευγαν με τρομερές καθυστερήσεις. Και ξαφνικά μία νύχτα άρχισε να βρέχει. Το χιόνι χάθηκε. Κι απέναντι από το μικρό σταθμό, εκεί όπου η απρόσιτη εκτυφλωτική ομορφιά του αλπικού χιονιού υποσχόταν αιώνια κυριαρχία του χειμώνα, απλωνόταν εδώ και λίγες μέρες μία απερίγραπτη γκριζογάλανη θολούρα, που δεν είχε καν όνομα: σύννεφα, ουρανός, βροχή και βουνά, όλα ένα."

Ο Άνταμ Φαλλμεράυερ, πατέρας διδύμων κοριτσιών, μένει την οικογένειά του σε μια μικρή πόλη, δύο ώρες από τη Βιέννη. Διορισμένος σταθμάρχης του Νότιου Αυστριακού Σιδηροδρόμου,  παρακολουθούσε τις υπερταχείες να προσπερνούν τον μικρό σταθμό του. 
Μια βροχερή μέρα της άνοιξης του 1914, μια λάθος σύνδεση στις σιδηροδρομικές γραμμές θα προκαλέσει ένα δυστύχημα.
Ο εκτροχιασμός ενός τρένου θα βγάλει  από τις ράγες της και τη ζωή του σταθμάρχη Φαλλμεράυερ.
Δύο άνθρωποι, μέσα στην αναταραχή θα συναντηθούν και θα ερωτευτούν άξαφνα. Λίγες μέρες μετά οι δρόμοι τους θα χωρίσουν.  Αυτός θα παραμείνει στη θέση του, αυτή θα συνεχίσει την πορεία της. Το πρώτο συναίσθημα θα γίνει εκκωφαντικό καρδιοχτύπι, τόσο αναπάντεχο και τρικυμιώδες που θα ταλανίζει τη σκέψη τους.
Θα παραμείνουν πιστοί και δέσμιοι μιας υπόσχεσης ή θα παρασυρθούν από την ορμητική παραφορά του έρωτα;



Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Επίμετρο: Nadine Gordimer
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις