ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, BERNARDINE EVARISTO




Πώς να μην τα παρατάς ποτέ


Το 2019 η Bernardine Evaristo έγινε κάτοχος του βραβείου Booker για το βιβλίο της "Κορίτσι, γυναίκα, άλλο".
Η διεθνής αναγνώριση και οι συνεντεύξεις που ακολούθησαν την βράβευση δημιούργησαν την ανάγκη καταγραφής της πορείας της, των καταβολών, των αναμνήσεων και των επιλογών που την σφυρηλάτησαν.
Στο "Μανιφέστο" της περιγράφει αυτή τη διαδρομή, από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα.
Με μητέρα λευκή Αγγλίδα και πατέρα μαύρο Νιγηριανό, η Bernardine βίωσε την κοινωνική περιθωριοποίηση, τον ρατσισμό και την μεροληψία λόγω φυλής.  Σε αυτήν πάντα έβλεπαν τον Νιγηριανό πατέρα της και όχι την Βρετανίδα μητέρα της. Ήταν η εποχή που ο άνθρωπος ήταν η φυλή και το φύλο του.
Παιδί πολύτεκνης μεσοαστικής οικογένειας, υπό το πατριαρχικό ιδεώδες της εποχής, μέλος της καθολικής ενοριακής κοινότητας, βιώνει τη διαφορετικότητά της ως κοινωνικός παρίας.
Στα δεκαοχτώ της, έφυγε από την οικογενειακή εστία,  σπούδασε,  πάλεψε για τα δικαιώματα των μαύρων γυναικών,  εκφράστηκε μέσα από την ποίηση και το θέατρο, συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και την εμπειρία της στην επόμενη γενιά δημιουργώντας το δίκτυο αντίστασης που απαιτείται στις πιέσεις ή στα εμπόδια της καθεστυκυίας τάξης.
Η φιλοδοξία και τα όνειρα γίνονται όραμα και δημιουργικότητα που ξεπερνά οριοθετημένα μονοπάτια και στεγανά.

" Η θετική πνευματική στάση (ΘΠΣ) με βοηθάει να συνεχίσω οπότε πρέπει να περάσω από τη φάση επίλυσης προβλημάτων κατά τη διαδικασία της γραφής και στην καριέρα μου γενικά. Ακόμα και όταν οι πιθανότητες ήταν εναντίον μου, είχα πιστέψει ότι με κάποιο τρόπο, κάποια μέρα, θα πετύχαινα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοεί κάνεις την αρνητικότητα που υπάρχει στον κόσμο ή ότι μπορεί να ξεφορτωθεί εντελώς τις αμφιβολίες, αλλά βοηθάει στην άμβλυνσή τους ώστε να μη σε παρασύρουν προς τα κάτω."

"...είναι πραγματικά σημαντικό να κρατάς τα όνειρά σου για τον εαυτό σου, γιατί όταν μετακινηθείς στην περιοχή "όραμα", πολλοί άνθρωποι θα σου επιβάλλουν τα δικά τους όρια, και είναι προτιμότερο να μην τους δίνεις την ευκαιρία. Πρέπει να προστατευόμαστε από τους απαισιόδοξους."


Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Επιμέλεια: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου
 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις