ΚΑΤΙ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΟ, JACQUELINE WOODSON






Σέιμπι, Άιρις, Μέλοντι.
Τρεις γενιές αφηγούνται τα προσωπικά τους βιώματα και παράλληλα σχηματίζεται ο ιστορικός ιστός που καλύπτει τον 20ο αιώνα στην Αμερική. Από τις φασαρίες ρατσισμού στο Σικάγο το 1919, τη σφαγή στην Τάλσα το 1921, την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μέχρι την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Στο σπίτι της οικογένειας στο Μπρούκλιν,  συγγενείς, φίλοι, γείτονες, έχουν συγκεντρωθεί για την γιορτή ενηλικίωσης της δεκαεξάχρονης Μέλοντι. Παρακολουθώντας την εμφάνισή της, σκέψεις και συναισθήματα κατακλύζουν τους γονείς και τους παππούδες της. 

Οι διαδοχικές, πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις τους μας ταξιδεύουν στον χρόνο, στην ιστορία της οικογένειας και του έθνους, στους αγώνες της φυλής και του φύλου. Είναι οι ιστορίες ενηλικίωσης τους, οι διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες, η εξέλιξη και οι ανάγκες κάθε γενιάς. Ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, η θέση της γυναίκας σ' έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, ο ταξικός ρατσισμός, οι ακαδημαϊκές σπουδές, το ένστικτο της μητρότητας, η ερωτική επιθυμία, η σεξουαλική ταυτότητα, οι ιστορικές μνήμες που διατηρούνται ζωντανές, χρωματίζουν τον αφηγηματικό καμβά της Woodson απεικονίζοντας το πορτρέτο μιας Αφροαμερικανικής οικογένειας.
Γονεϊκότητα και εφηβική εγκυμοσύνη αποτελούν τον πυρήνα του μυθιστορήματος. Νέοι άνθρωποι  καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους ενώ ακόμα δεν έχουν βρει τον εαυτό τους.


Μετάφραση: Άννα Μαραγκάκη 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις