1794 Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης, Niklas Natt och Dag


Ο Έρικ Τρε Ρούσουρ και η Λινέα Χαρλότα Κόλινγκ από μικρά παιδιά είναι φίλοι. Συναντιούνταν στο δάσος όπου για ώρες έπαιζαν τα παιδικά τους παιχνίδια. Όταν μπήκαν στην εφηβεία ο έρωτας τρύπωσε στις καρδιές τους. Τις αμήχανες στιγμές τους ακολούθησε η αμοιβαία εξομολόγηση των συναισθημάτων τους. Ο Έρικ ήταν γόνος μεγαλοκτηματία. Η Λινέα κόρη ενός αγρολήπτη της οικογένειας Τρε Ρούσουρ. Ο γάμος τους ήταν ανέφικτος. Τους δύο δεκαπεντάχρονους νέους θα χωρίσει η απόσταση, καθώς ο πατέρας του Έρικ θα τον στείλει στο Σεν Μπαρτελεμί, ένα νησί στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού, σουηδική αποικία του Στέμματος, όπου θα εργαστεί μέχρι την ενηλικίωσή του.
Ο Έρικ θα τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στην Λινέα πριν φύγει και όταν επιστρέφει από το Μπαρτελεμί, την αναζητά και οι δύο ερωτευμένοι παντρεύονται.
Το πρωινό μετά τον μεγαλοπρεπή γάμο τους θα βρει τον Έρικ ξαπλωμένο στο πάτωμα της νυφικής κάμαρας. Τα πάντα καλυμμένα με αίμα. Το αίμα της κατακρεουργημένης Λινέα.

Καλοκαίρι του 1974.
Η αφόρητη ζέστη γίνεται δυσβάστακτη από τη δυσοσμία που αναδύουν τα λύματα των υπονόμων. Ο αέρας καυτός και βρώμικος, φορέας ασθενειών, σπέρνει το θάνατο.
Μια τέτοια πνιγερή μέρα, την πόρτα του Καρντέλ θα χτυπήσει η μητέρα της νεκρής Λινέα. Ο γαμπρός της έχει φυλακιστεί για έναν φόνο που η ίδια θεωρεί ότι δεν διέπραξε. Ζήτα από τον Καρντέλ να βρει τον πραγματικό δολοφόνο και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στο Σεν Μπαρτελεμί, ο Έρικ γνώρισε τον Τίκο Σέτον, κτηματία του νησιού. Στο πρόσωπό του θα βρει ένα άνθρωπο που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που συναντά. Επιστρέφουν μαζί στη Σουηδία.
Όταν ο Έρικ συλληφθεί, με την παρότρυνση του Σέτον καταγράφει την προσωπική του οδύσσεια.
Η αφήγηση αυτή είναι μια από τις φωνές του μυθιστορήματος.
Η παράλληλη ιστορία του Σέτον, η εμπλοκή του στους Ευμένιδες, μια μυστική σέχτα με μέλη τους ισχυρούς της Στοκχόλμης, αναδεικνύει τη διαφθορά, τα σκοτεινά και ανίερα πάθη, την πέραν κάθε ορίου ερωτική διαστροφή.
Ανεξέλεγκτη βία, σε κάθε μορφή, καταλαμβάνει την πόλη.
Στη Σουηδία η πολιτική κατάσταση εξακολουθεί να είναι ασταθής.
Ο πιστός φίλος του νεκρού βασιλιά Γουσταύου Γ', Άρμφελτ θα εξοριστεί. Απτόητος σχεδιάζει την εκδίκηση του.
Τα δύο χρόνια που πέρασαν από τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ', τη διακυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ο αδύναμος δούκας Κάρολος και ο βαρόνος Ρόιτερχολμ.
Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 2 χρόνια για να ανέβει στο θρόνο ο διάδοχος Γουσταύος Δ'.

"Θα κάνουμε  και τη Στοκχόλμη Παρίσι τώρα; Να στέλνουμε την αριστοκρατία στο ικρίωμα για να περνάει καλά ο όχλος; Ω, που να πάρει ο διάβολος, αδερφέ μου, σκοτεινές εποχές. Έχω σκεφτεί και πει πολλά άσχημα για τον μικρό μας Ρόιτερχολμ, αλλά Ιακωβίνο δεν τον αποκάλεσα ποτέ πριν"

Ο Niklas Natt och Dag, στο δεύτερο βιβλίο του, πέραν της κατάστασης στη μητροπολιτική Σουηδία, περιγράφει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και τις συνθήκες διαβίωσης σε μια από τις αποικίες του Στέμματος. Παρουσιάζει και σχολιάζει μέσα από την πλοκή του μυθιστορήματος, το καθεστώς της αποικιοκρατίας, την εκμετάλλευση των κατεκτημένων εδαφών, το δουλεμπόριο, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Ο εύθραυστος ψυχισμός του Έρικ, επιβαρυμένος από την τοξική σχέση με τον πατέρα του, διαρρηγνύεται με τον αποτρόπαιο θάνατο της Λινέα.
Παράλληλα, η εμφάνιση του Έμιλ Βίνγκε, αδερφού του Σέσιλ,  συμπληρώνει την παρουσίαση, από τον συγγραφέα, του σοβαρού θέματος των ψυχικών νοσημάτων. 


Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις