Πάθος, Annie Ernaux


 

"Ανακάλυψα αυτό για το οποίο είμαστε ικανοί, δηλαδή για τα πάντα: θεσπέσιους ή θανάσιμους πόθους, απουσία αξιοπρέπειας, πεποιθήσεις και συμπεριφορές τις οποίες έβρισκα παράδοξες στους άλλους μέχρις ότου κι εγώ η ίδια τις ασπάστηκα. Εν αγνοία του, μ'έφερε πιο κοντά στον κόσμο.

Μου είχε πει "δεν πιστεύω να γράψεις ένα βιβλίο για μένα". Μα δεν έγραψα ένα βιβλίο για κείνον, μήτε για μένα άλλωστε. Το μόνο που έκανα ήταν να αποδώσω με λέξεις -που σίγουρα δεν θα τις διαβάσει ποτέ, που δεν προορίζονται για κείνον- ό,τι η ίδια η ύπαρξή του μου χάρισε. Αυτό λοιπόν το βιβλίο είναι η ανταπόδοση του δώρου."

Μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο πάθος της για έναν άντρα παντρεμένο, μόνιμα σε αναμονή,  μετρώντας τον χρόνο, συμπιέζοντας την ευτυχία σε στιγμές κλεμμένες από την άλλη ζωή του.

Για καθαρά εγωιστικούς λόγους, και σε καμία περίπτωση ηθικούς, αρνούμαι να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Όλη αυτή η ματαίωση, ο συμβιβασμός, οι αμφιβολίες, το ψυχικό άλγος, αξίζουν για λίγες στιγμές έντονου πάθους; Ζούμε όντως τον μεγάλο έρωτα ή μήπως η ανάγκη μας να τον βιώσουμε μας καθιστά έρμαιο αυτή της συναισθηματικής (ορμονικά προκαθορισμένης) ανάγκης; Ίσως μιλάω εκ του ασφαλούς,  έχοντας νιώσει το απόλυτο,  το θυελλώδες, το ανυπέρβλητο πάθος. Αυτό που σε καταπίνει και χάνεσαι στη δίνη του. Σίγουρα πάντως δεν θα αφηνόμουν να το ζήσω ως ζωή δανεική...


Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις