Άκου το λιοντάρι, Σώτη Τριανταφύλλου


 



Η οικογένεια Λεοντάρη είναι μια μεσοαστική οικογένεια της δεκαετίας του 1960. Οι αναμνήσεις ζωντανεύουν τη Φωκίωνος Νέγρη μιας άλλης εποχής,  την αριστοκρατική γειτονιά με τα στέκια των καλλιτεχνών, συγγραφέων και διασημοτήτων του τότε. Στην πίστα του Καλαμπόκα, το καρναβάλι του '70, ο Χρήστος Λεοντάρης συναντά τη Φραγκίσκη Καίσαρη. Τα χρόνια περνούν,  οι γιοί τους, Σαράντης και Ηλίας δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες και φτάνουμε στο 2018. Μια νύχτα με πανσέληνο, ο Ηλίας θα βγει μια βόλτα με το μηχανάκι  και θα καταλήξει στο Κρατικό Ατυχημάτων στη Γλυφάδα.  Αυτή ήταν η τελευταία του βόλτα.
Ο θάνατος του Ηλία ανασύρει μνήμες, οι σχέσεις των μελών της οικογένειας, η πορεία και οι επιλογές τους αντικατοπτρίζουν προβλήματα,  συνθήκες κοινωνικές και πολιτικές  μιας μακράς περιόδου. Από την ξέφρενη ζωή των χίπις, στο "βόλεμα" σε μια θέση στο Δημόσιο,  στην επιχειρηματική δραστηριότητα του '90 με τον άκρατο δανεισμό,  μέχρι τη σύγχρονη γενιά των '00 που ψάχνουν να βρουν το δρόμο τους. Τρεις γενιές Λεοντάρηδων ακμάζουν και παρακμάζουν, κάνοντας κύκλους όπως η ζωή,  με φόντο τον πεζόδρομο της Κυψέλης.
Παρότι στο κέντρο της αφήγησης υπάρχει ένα τραγικό συμβάν, δορυφορικά αναπτύσσονται σημαντικά κοινωνικά και ηθικά ζητήματα. Κακοποίηση, απιστία,  χρήση ουσιών, σύγκρουση γενεών,  αποδοχή θανάτου.
Οι ήρωες αντιμετωπίζουν τους δαίμονές τους, κάνουν τον απολογισμό τους. Φαίνονται αποστασιοποιημένοι από την απώλεια του Ηλία.  Ένας νέος άνθρωπος χάνεται μα δεν υπάρχει το στοιχείο του θρήνου, του πένθους. Μένει ως γεγονός και γύρω του περιστρέφετε το παρελθόν με τους οικείους του να βυθίζονται στον μικρόκοσμο τους. 
Την παράσταση κλέβει η θεία Καρολίνα Λεοντάρη που τόλμησε να ζήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες, απελευθερωμένη από κοινωνικά ταμπού.
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες, μουσική και λογοτεχνία μιας παρελθούσης εποχής, που άντεξαν στον χρόνο.

Σε συνδυασμό με τα μυθιστορήματα "Η Κοκό στην Κοπεγχάγη" του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη και "Ο Τζίμης στην Κυψέλη" του Χρήστου Χωμενίδη, το νέο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου "Άκου το λιοντάρι", λειτουργεί επικουρικά σκιαγραφώντας την Κυψέλη παλαιότερων δεκαετιών χωρίς να αποκόπτονται από το παρόν. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις