Ο παππούς στο τζάκι και άλλες ιστορίες   Δημήτρης Τερζής



Επέκεινα. Αφετηρία και προορισμός των ιστοριών που μας αφηγείται ο συγγραφέας. Η ζωή μετά θάνατον ή η πορεία προς αυτόν.
Όταν ερχόμαστε στη ζωή δεν γνωρίζουμε το μέλλον τι μας επιφυλάσσει,  ποια μονοπάτια θα διαβούμε, με ποιους ανθρώπους θα ανταμώσουμε, πόσο θα κρατήσει αυτό το ταξίδι. 
Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα τελειώσει. Κάποιοι ελπίζουν για μια συνέχεια μετά,  αστρική,  μεταφυσική,  ή όπως αλλιώς τη φαντάζονται.  Κάποιοι πιστεύουν ότι πιο πέρα δεν έχει. Καθείς με τη σκευή και την πίστη του προχωρά προς το άγνωστο ή τη βεβαιότητα. Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν πίσω.
Δέκα διαφορετικές ιστορίες άλλοτε με αφηγητές αυτούς που συναντούν τον θάνατο και άλλοτε με αφηγητές τους οικείους τους. Σε κάποια σημεία συγκινήθηκα, σε κάποια χαμογέλασα καθώς οι πρωταγωνιστές έκλειναν το μάτι στο θάνατο. Λυτρωτικό το χιούμορ του Δημήτρη Τερζή, αφαιρεί την αίσθηση του μακάβριου, ενώ πραγματεύεται το εύρος της ανθρώπινης αντίδρασης μπροστά στο θάνατο, της διαχείρισης της απώλειας και του πένθους.
Σενάρια δυστοπικά, καθημερινά,  μεταφυσικά, ρεαλιστικά, όπου δεν παραλείπετε ο σχολιασμός κοινωνικοπολιτικών θεμάτων. Κάθε ιστορία μια διαφορετική οπτική είτε του βιωμένου θανάτου είτε του αναμενόμενου. Μια διεισδυτική αναμέτρηση με την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης που ενώ αγγίζει το μαύρο του θανάτου ενδύεται τα χρώματα της ζωής.

"Μια ολόκληρη ζωή σε λίγες λέξεις.
Τώρα, όμως, έρχεται η στιγμή που όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα. Οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους όταν δεν μπορείς να τις προφέρεις  ξανά και ξανά' για την ακρίβεια όταν συνειδητοποιείς πως έχεις μπροστά σου μόνο κάποιες ώρες, ελάχιστες ώρες του ελάχιστου χρόνου που προσφέρθηκε με απλόχερη τσιγκουνιά μέχρις ότου ένα συνονθύλευμα πάγου, σκόνης και πετρωμάτων που είχε αποφασίσει από ένα μοιραίο κοσμικό καπρίτσιο να ξεστρατίσει από το μονοπάτι του αχανούς χάους, σε βάλει στόχο.
Εσένα. Τον κόσμο. Τις λέξεις σου."


O Δημήτρης Τερζής γεννήθηκε το 1974 στον Πύργο Ηλείας. Ασχολείται με τη δημοσιογραφία από το 1998 και έχει εργαστεί σε διάφορες εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά. Από το 2013 ανήκει στο δυναμικό της Εφημερίδας των Συντακτών και ασχολείται με το πολιτικό-ερευνητικό ρεπορτάζ. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων Το τέλος μιας τέλειας μέρας (Ιβίσκος, 2013) και Θερισμός (Ιωλκός, 2017), καθώς επίσης και το μυθιστόρημα Η καρδιά του ελέφαντα (Ιωλκός, 2019).

(Πηγή: "Εκδόσεις Πόλις", 2023)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις