Ο ΤΟΝΓΚΟΛΕΛΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙ, SERGIO RAMIREZ


 

Το 2013 στην 34η επέτειο της Επανάστασης των Σαντινίστας, η Πρώτη Κυρία Ροσάριο Μουρίγιο, αποφάσισε να εγκαταστήσει στους δρόμους της Μανάγουα τα Δέντρα της Ζωής. Πρόκειται για μεταλλικές χρωματιστές κατασκευές ύψους 17 μέτρων, διακοσμημένες με μικροσκοπικούς λαμπτήρες. Λέγεται ότι η Πρώτη Κυρία σπατάλησε πολλά εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και φωταγώγηση αυτού του μεταλλικού δάσους 140 και πλέον δέντρων, πιστεύοντας στη μεταφυσική του δύναμη να προστατεύσει τον Πρόεδρο Ορτέγα και την οικογένειά του. Η επίσημη θέση είναι πως πρόκειται για μία εικαστική παρέμβαση αστικού εξωραϊσμού.
Το 2018 οι διαδηλωτές ενάντια στην κυβέρνηση Ορτέγα κατέστρεψαν αρκετά από τα Δέντρα της Ζωής, σύμβολο της αυταρχικής συμπεριφοράς του Ορτέγα και της ματαιοδοξίας της Πρώτης Κυρίας. Ένας ηγέτης που χάνει το δρόμο του, ο πρώην μαρξιστής αντάρτης υιοθετεί τακτικές που θυμίζουν τον δικτάτορα Σομόζα, αυτόν που κάποτε αγωνίστηκε να ανατρέψει. Στις μαζικές διαδηλώσεις του 2018 περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, καθώς η κυβέρνηση Ορτέγα χρησιμοποίησε αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.
Ο Sergio Ramirez, επικεφαλής της "Ομάδας των 12",  μιας ομάδας διακεκριμένων μελών της κοινωνίας, αγωνίστηκε για την ανατροπή της προεδρίας του Anastasio Somoza, υποστηρίζοντας το κίνημα των Σαντινίστας. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Νικαράγουα από το 1985 έως το 1990. Οι πολιτικές διαφορές του με τον Πρόεδρο Ορτέγα κατέληξαν στην αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του, την αφαίρεση της εθνικότητας του,  με αποτέλεσμα να ζει πλέον στην Ισπανία.


Ο Ramirez στο μυθιστόρημά του "Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει" αποτυπώνει την πολιτική κατάσταση στη Νικαράγουα και όσα συνέβησαν το 2018.


Ο πρώην αστυνομικός επιθεωρητής Μοράλες με τον βοηθό του Σεραφίν ή Ράμπο θα οδηγηθούν εκτός συνόρων της Νικαράγουα. Εξόριστοι στην Ονδούρα έπειτα από απόφαση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Αναστάζιο Πράδο, γνωστού ως Τονγκολέλε.  Μοράλες και Ράμπο με τη βοήθεια ενός περιφερόμενου λαχειοπώλη, του Χρυσού Γάτου, προσπαθούν να εισέλθουν κρυφά στη Νικαράγουα. Στην πορεία ο Χρυσός Γάτος δολοφονείται. Ο Μοράλες αναζητά τους υπαίτιους, η Μανάγουα φλέγεται από τις συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων. Κινέζικα κουτιά που περιέχουν μηνύματα μεταξύ της Πρώτης Κυρίας και του προσωπικού της μέντιουμ, Προφέσορας Σοράιδα, μεταφέρονται με αυτοκινητοπομπές μέσα στην πόλη. Η διακυβέρνηση της Νικαράγουα στην κρίση ενός μέντιουμ και του γκουρού Σάι Μπάμπα.

Ενσωματώνοντας πραγματικά γεγονότα στη μυθοπλασία του, ο Sergio Ramirez, συνθέτει μια ρεαλιστική απεικόνιση της βίας, της διαφθοράς, της αλαζονείας, της ματαιοδοξίας και της απληστίας της Κυβέρνησης Ορτέγα. 


Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις