Ολα είναι ερωτικά Johanna Hevda, Καίη καίει, μκχ



Το κείμενο της Johanna Hevda «Everything Is Erotic Therefore Is Exhausting» συμμετέφρασαν η Καίη καίει και η μκχ γράφοντας και τις δικές τους εκδοχές της αρχικής ιδέας.

Το πρωτότυπο κείμενο είναι μια προσπάθεια καταγραφής οτιδήποτε εκλαμβάνεται ως ερωτικό στο πλαίσιο μιας περφόρμανς όπου οι συμμετέχοντες έδιναν ένα δικό τους λήμμα. Τα λήμματα συγκεντρωθήκαν από το καλλιτέχνι και παρατίθενται σε αλφαβητική σειρά στην γλώσσα του πρωτοτύπου.

«Τα αποστήματα. Οι ξυλιές, ο ήχος τους. Μετά από κάτι εξουθενωτικό. Ολόκληρη η ερωμένη σου μεμιάς. Καθετί ανδρόγυνο. Οι αστράγαλοι όταν προεξέχουν. Τα μυρμήγκια στο κέικ. Όλα όσα στάζουν, όπως το νερό από τη βρύση και το μέλι από το κουτάλι. Οτιδήποτε τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη, και το ξετύλιγμά του. Το αίμα πάνω σε οτιδήποτε αλέκιαστο. Η καμάρα ενός λεπτού ποδιού. Τα νεαρά μπράτσα των λιγνών μαύρων αντρών. Να φτάνεις πολύ νωρίς και να πρέπει να περιμένεις. Οι κόμποι στα μπαλόνια. Οι μπανάνες, όταν τις τρως μπροστά σε κόσμο. Να κάθεσαι μέσα στο αμάξι στο πλυντήριο αυτοκινήτων, με τα παράθυρα ελάχιστα ανοιχτά. Να πείθεσαι ή να βεβαιώνεσαι για κάτι που απ’ την αρχή σου προκαλούσε νευρικότητα.»

Johanna Hevda


Ακολουθεί η δική μου εκδοχή, αντί κειμένου για το βιβλίο:

ν' ακούς το τραγούδι σας ενώ είσαι αγκαλιά με άλλο. τα χύσια του να τρέχουν πάνω στα μπούτια σου όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι. τα χύσια της στο πρόσωπό σου. μέσα στη μύτη σου. οι εικόνες που περνούν από το παράθυρο του τρένου. το αίμα σου να στάζει από τον πούτσο του. το αίμα της κάτω από τα νύχια σου. τα πόδια της πασχαλίτσας που παλεύουν με το κενό όταν στέκεται στην πλάτη της. τα τρίμματα φαγητού μέσα στις τσάντες. ψίχουλα ιδρώτας χύσια σάλια πάνω στα σεντόνια. η μυρωδιά της γης μετά τη βροχή. ένα ξεχασμένο προφυλακτικό γεμάτο σπέρμα κάτω από το κρεβάτι σου. τα αγκάθια του αχινού στο πέλμα σου. ο ήλιος στα δάχτυλά σου. να τρυπάς τα αφτιά της με βελόνα. η λευκή μεμβράνη από τα χύσια που στέγνωσαν πάνω σου. τα σύννεφα κάτω από το κύτος του αεροπλάνου. τα σύννεφα μέσα σου. η βροχή πάνω σου. το παγάκι που λιώνει στις θηλές της κι εσύ πίνεις το νερό από το δέρμα της. η αλμύρα της θάλασσας στα σκασμένα σου χείλη. το βιβλίο που ποτέ δεν έγραψες. οι λέξεις που έμειναν μετέωρες ενώ έκλεινε με δύναμη την πόρτα πίσω του. οι σκέψεις που έγιναν δάκρυα. να ξυπνάς από τη μυρωδιά του καφέ που σου έφτιαξε. το σημάδι στον τοίχο από το βάζο που έσπασες. τα γράμματά του σε μια εποχή που ποιος στέλνει γράμματα μωρέ. η μυρωδιά της άλλης στα ρούχα του. εκείνη η βραδιά που κάνατε έρωτα στην παραλία κάτω από τη βροχή των Περσείδων. να είναι μεσημέρι καλοκαιριού να μυρίζεις καρπούζι και να ακούς τα τζιτζίκια. τα σκουλήκια μέσα στο σύκο. η σούπα που προσπάθησε να σου φτιάξει επειδή ήσουν άρρωστη ήταν η πιο νόστιμη άθλια σούπα της ζωής σου. τα χαμογέλα που θα γίνουν ρυτίδες. το σημάδι από το εμβόλιο στο μπράτσο του. να μυρίζει ροδάκινο και εσύ πάντα να θυμάσαι εκείνο το λάδι σώματος που έβαζες στα δεκαπέντε σου. τα φρούτα που ποτέ δεν έφαγες και έγιναν οι αναβράζουσες βιταμίνες στο νερό σου. να του στέλνεις μήνυμα ενώ κάθεται δίπλα σου σε δημόσιο χώρο και να του έχεις γράψεις ότι θες να χύσει στο στόμα σου. τώρα. το εισιτήριο για εκείνο το ταξίδι που τελικά δεν έκανες. οι τρίχες του γατούλη στα ρούχα σου. το τσούξιμο στα μάτια από μια σταγόνα του λεμονιού που έστυβες. το κεφάλι σου στο στήθος του και οι χτύποι της καρδιάς του στο αφτί σου. το κεφάλι σου στην κοιλιά της και ο παλμός της ανάσας της στο μάγουλό σου. τα στομωμένα ξυραφάκια στη μπανιέρα. να μπαίνει μέσα σου ενώ κοιμάσαι. η πρώτη φορά που έκανες αποτρίχωση με ταινίες. να σου λείπει ενώ κοιμάται δίπλα σου. οι εμπειρίες που έγιναν γνώση αλλά σπάνια συμμόρφωση. οι συγγνώμες που μωλώπισαν την καρδιά σου. να κρατάς σφιχτά την άδεια μπλούζα για να έχεις τη μυρωδιά του/της. τα χιλιόμετρα. το καρφωμένο βλέμμα στο ταβάνι. η τραχιά γλώσσα του γάτου στο δέρμα σου. η τραχιά αγάπη αυτού που δεν ήξερε ν' αγαπά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις