Ζούκερμαν Δεσμώτης, Φίλιπ Ροθ

1. Ο συγγραφέας-φάντασμα

Βρισκόμαστε στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Ο επίδοξος, εικοσάχρονος, συγγραφέας Νέιθαν Ζούκερμαν, εβραϊκών καταβολών, επισκέπτεται τον συγγραφέα-ίνδαλμά του Ε. Ι. Λόνοφ και περνά μαζί του μιάμιση μέρα στην απόμερη κατοικία του στη Νέα Αγγλία, όπου διαμένει με τη σύζυγο και τη φοιτήτρια-βοηθό του.

Γνωρίζει την πραγματικότητα, τον τρόπο ζωής του συγγραφέα-προτύπου του σκεπτόμενος τις δικές του επιλογές, θέλω και συνέπειες αυτών. Η ιδεολογική σύγκρουση με τον βιολογικό του πατέρα και η αναζήτηση στο πρόσωπο του Λόνοφ ενός πνευματικού πατέρα, που θα συμμερίζεται τις απόψεις του και τον τρόπο έκφρασης τους. Θέτει το εβραϊκό ζήτημα μέσα από τη λογοτεχνία και το θεμελιώδες θέμα σχέσης λογοτεχνικού έργου-συγγραφέα σε επίπεδο αξίας βάσει χρονικών συνθηκών και ιστορικών συγκυριών.

Ποιές οι παράμετροι που καθορίζουν την ταυτότητα του δημιουργού και την αθανασία ενός λογοτεχνικού έργου; Πώς αντιλαμβανόμαστε, αποκωδικοποιούμε και αξιολογούμε ιστορικά γεγονότα;

Συγκροτημένος, ώριμος λόγος με αρκετά στοιχεία αυτοσαρκασμού και σε πολλά σημεία αυτοβιογραφικό. Μας φέρνει αντιμέτωπους με αποκρυσταλλωμένες απόψεις, μας οδηγεί σε αναθεώρηση και αποδοχή της παραπλάνησης-παρανόησης μας.

2. Ζούκερμαν λυόμενος

Μία δεκαετία περνά, ο Νέιθαν είναι πλέον επιτυχημένος συγγραφέας που προσπαθεί να βρει ισορροπίες μέσα στη ροπή που έχει πάρει η ζωή του. Καυστικός και ανυποχώρητος στις απόψεις του χάνει τον συγγραφικό οίστρο του, αποπροσανατολισμένος και παγιδευμένος από τους σωματοποιημένους πόνους αυτής της εσωτερικής πάλης.

Λυόμενος από την τρίτη σύζυγό του, από το πατρικό πρότυπο, συγκρουόμενος με τις επιλογές του, εξαργυρώνοντας την επιτυχία του και το κόστος αυτής, λυόμενος από το ίδιο του το παρελθόν.

«Δεν είσαι κανενός γιός, πια, δεν είσαι καμιάς καλής γυναικούλας ο άντρας, δεν είσαι κανενός αδελφού ο αδελφός, κι ούτε έρχεσαι από πουθενά, πλέον»

3. Μάθημα ανατομίας

Μανχάταν,1973. Καθηλωμένος και εγκλωβισμένος ακόμα από το άλγος, παραμένει στείρος συγγραφικά. Αναμοχλεύει μνήμες, συμπεριφορές, απώλειες, συναισθήματα. Αποκαμωμένος επιζητεί δι-έξοδο και σωτηρία μέσα από δαιδαλώδη μονοπάτια σκέψεων, προσπαθώντας την εξιλέωση μέσω σπασμωδικών αποφάσεων.

4. Το όργιο της Πάργας

1976 και ο Νέιθαν ταξιδεύει στην Πράγα αναζητώντας τα ανέκδοτα γραπτά ενός Εβραίου συγγραφέα, στα γίντις, με σκοπό να τα παραδώσει στο γιό του συγγραφέα που ζει εξόριστος στην Αμερική. Γνωρίζει εκκεντρικές προσωπικότητες και τις συνθήκες διαβίωσης στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία. Είναι ένας περιπλανώμενος Ιουδαίος σε αναζήτηση εβραϊκής κληρονομιάς. Ένα ταξίδι προσομοίωσης με την πορεία του εβραϊκού λαού όπου έρχεται αντιμέτωπος με τις καταβολές του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις