Αριάγνη, Στρατής Τσίρκας

13 Δεκεμβρίου 1942, λίγο μετά τη μάχη στο Ελ-Αλαμέιν. Ο κεντρικός ήρωας της τριλογίας, ανθυπολοχαγός Μάνος Σιμωνίδης και ο λοχίας Μιχάλης Σαρίδης κινούνται οδικώς προς την Πρώτη Ελληνική Ταξιαρχία, στη δυτική ακτή της Μεγάλης Σύρτης.
Τα γεγονότα όμως και οι εξελίξεις μας φέρνουν στο Κάιρο.  Μπροστά μας απλώνεται μια τοιχογραφία της πόλης όπου συνυπάρχουν ντόπιοι και ξένοι κάτοικοι, κυρίως Ευρωπαίοι.
Η οικογένεια Σαρίδη ανοίγει το φτωχικό σπίτι της και μας δέχεται. Μια οικογένεια Ελλήνων,  από αυτούς που δεν πλούτισαν στην Αίγυπτο, μα παλεύουν μαζί με τους αυτόχθονες να επιβιώσουν.
Μέσα από τις αφηγήσεις του Διονύση Σαρίδη μαθαίνουμε τους αγώνες των εργατών,  τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση των Αιγυπτίων εναντίον της Βρετανικής κυριαρχίας το 1919.
Σε αυτό το μωσαϊκό προσώπων ξεχωρίζει η Αριάγνη Σαρίδη,  η μητέρα της οικογένειας. Μια γυναίκα ευφυής, δυναμική, με αυτοσεβασμό, αυτογνωσία που με γνώμονα το δίκαιο πορεύεται στη ζωή.  Μια μάνα που δε δίστασε να κλέψει για να μεγαλώσει τα παιδιά της σε εποχές ένδειας. Μια γυναίκα που διακινδύνευσε για τον πλησίον. Την Αριάγνη την χαρακτηρίζει αλτρουισμός και ένα βαθύ αίσθημα ουμανισμού. Δέχεται τον άνθρωπο πέραν από χρώμα,  καταγωγή, θρησκεία.

"Αριάδνη και Αράχνη : Αριάγνη. Έτσι μου έρχεται να σας φωνάξω. Από τη μια δίνεται τον μίτο κι από την άλλη μπλέκετε το δίχτυ..."

Σε ένα λαβύρινθο κομματικών/πολιτικών/ιμπεριαλιστικών μηχανορραφιών η Αριάγνη γίνεται ο μίτος που διευκολύνει και εξομαλύνει, ενώ παράλληλα εξυφαίνει ιστούς προστασίας, δρώντας προληπτικά, διαβλέποντας τις εξελίξεις στη ζωή στην Αίγυπτο και τις επερχόμενες μεταβολές ισορροπιών.

Ο κεντρικός άξονας της τριλογίας παραμένει ο ίδιος και στο δεύτερο μέρος της. Η γερμανική κατοχή στον Ελλαδικό χώρο,  οι δράσεις του Ε.Α.Μ. Ε.Λ.Α.Σ., η κυβέρνηση του Καΐρου επί Τσουδερού, οι προσπάθειες του Κανελλόπουλου, οι πιέσεις του Τσόρτσιλ, ενώ ο Β'ΠΠ μαίνεται στην Ευρώπη σε πολλά μέτωπα.
Το Κομμουνιστικό Κίνημα των Ελλήνων της Αιγύπτου εντείνει τη δράση του στον αντιφασιστικό  αγώνα, ενώ οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να συντρίψουν το κίνημα στη Μέση Ανατολή.
Προσωπική ζωή και πολιτική δράση σε ένα χορό ερωτικών καλεσμάτων, δολοπλοκιών, αγνών αισθημάτων, ηρωικών πράξεων. 

 Φιλολογική επιμέλεια - Σημειώσεις -  Σχόλια : Χρύσα Προκοπάκη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις