SONDERKOMMANDO μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων Σλόμο Βενέτσια


 


Μετάφραση : Κυριακή Χρα
Πρόλογος : Σιμόν Βέιλ

Ο Σλόμο Βενέτσια είναι Ελληνοεβραίος ιταλικής καταγωγής.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι τον εκτοπισμό και τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Με τη μορφή συνέντευξης / συζήτησης μας αφηγείται τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Έπειτα ήρθε η σειρά και της οικογένειας του, προστατευμένης λόγω ιταλικής καταγωγής όσο υπήρχε συμμαχία Ιταλίας - Γερμανίας, να οδηγηθεί στη φρίκη  του Άουσβιτς. Περιγράφονται οι συνθήκες διαβίωσης στο κολαστήριο και οι μέθοδοι εξόντωσης κυρίως ανθρώπων πολωνικής και εβραϊκής καταγωγής. Η μαρτυρία αυτή όμως επικεντρώνεται στο σώμα των Sonderkommando που δημιουργηθεί στα μέσα του 1942, μετά την κατασκευή του Μπίρκεναου (Άουσβιτς ΙΙ). Πρόκειται για μια ομάδα κρατουμένων που είχαν επιλεγεί να δουλεύουν στα κρεματόρια των στρατοπέδων και ζούσαν απομονωμένοι από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Η διοίκηση των Άουσβιτς - Μπίρκεναου κρατούσε με κάθε τρόπο κρυφές τις κτηνωδίες του ολοκαυτώματος.  Επιφορτισμένοι με το πλέον δυσβάσταχτο καθήκον, οι Sonderkommando ήταν αναγκασμένοι να αδειάζουν τους φούρνους αερίων και να μεταφέρουν τους νεκρούς στα κρεματόρια, αφού άλλες ομάδες κρατουμένων κούρευαν τα πτώματα και αφαιρούσαν τα χρυσά δόντια του.  Ο όγκος των μαζικών εκτελέσεων όμως ήταν τόσο μεγάλος που τα κρεματόρια δεν επαρκούσαν για την αποτέφρωση τόσων πτωμάτων οπότε είχαμε μαζικές καύσεις νεκρών. 
Εικόνες αποτρόπαιες, η πιο μελανή περίοδος της ανθρωπότητας, πράξεις που ξεπερνούν την παράνοια.

" Από το κρεματόριο κανείς δε βγαίνει ζωντανός. "

"I'm not alive. People believe memories grow vague, are erased by time, since nothing endures against the passage of time. That's the difference; time does not pass over me, over us. It doesn't erase anything, doesn't undo it. I'm not a live. I died in Auschwitz but no one knows it."
Charlotte Delbo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις