Ο άντρας που περπατούσε ανάποδα, Πάβελ Κόχουτ


Μετάφραση : Σόνια Στάμου- Ντορνιακοβα
Εκδόσεις : Καστανιώτης

Ο Άνταμ Γιουράτσεκ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Καλλιτεχνικών στο Λύκειο του Κ., στις 4 Μαρτίου του 19--, αντιτίθεται στον βασικό νόμο της Φυσικής και περπατά στο ταβάνι. Νικά τη δύναμη της έλξης της Γης, αψηφά τον θεμελιώδη νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα και αναιρεί μια Αρχή γκρεμίζοντας έναν εκ των βασικών πυλώνων των θετικών επιστημών.
Με τη δύναμη της βούλησης και του νου ακυρώνει το νευτώνειο νόμο της βαρύτητας προκαλώντας κοινωνική και πολιτική αναταραχή.
Συνάδελφοι, προϊστάμενοι, εκπρόσωποι του Κράτους, προσπαθούν να διατηρήσουν ισορροπίες. Αποκρύπτοντας το συμβάν επιδιώκουν την αποσόβηση ανατρεπτικών δράσεων και αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων. Η προσπάθεια τους αυτή αποτυγχάνει παταγωδώς. Η κοινωνία διχάζεται, υπέρμαχοι και πολέμιοι των νέων δεδομένων συγκρούονται. Οι εκπρόσωποι της εξουσίας φοβούνται τις προεκτάσεις μιας τέτοιας ανατροπής.
Με χιουμοριστικό, σατυρικό και άκρως καυστικό τρόπο ο Κόχουτ στηλιτεύει την πολιτική κατάσταση στην Τσεχοσλοβακία.
"οι τρελοί που ήθελαν να νικήσουν την πολιτική βαρύτητα χάνονται στη λήθη, ενώ στο ταβάνι της δημοκρατίας περπατάνε χαρούμενα όλοι οι πολίτες."
Παρότι υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας για πολλά χρόνια, λόγω της συμμετοχής του στη "Χάρτα 77" για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απελάθηκε από τη χώρα του. Ζώντας πλέον στην Αυστρία από συγγραφέας θεατρικών έργων μεταμορφώνεται σε πεζογράφο. Με το στοιχείο του παραλόγου στην αφήγηση του, εντάσσοντας το κωμικό στοιχείο, αποκαλύπτει την πραγματικότητα και αφυπνίζει τους αναγνώστες
Υιοθετώντας διαφορετική εσωτερική δομή και μορφολογικά τεχνάσματα, το παράδοξο γίνεται μέσο δήλωσης της  αντίθεσης στις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και η ανθρώπινη κατάσταση με χλευαστική διάθεση περιγελάται μεταστρέφοντας τις ισχύουσες Αρχές. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις