Νίκη, Χ. Α. Χωμενίδης



Η Νίκη Αρμάου γεννήθηκε στην Ελλάδα του 1938. Οι γονείς της, οργανωμένοι κομμουνιστές, κάτι που για εκείνα, και για πολλά μετέπειτα χρόνια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηρωική πράξη. Την ιδεολογία τους αυτή και τη δράση τους την πλήρωσαν με εξορία, κοινωνικό στιγματισμό και περιθωριοποίηση. 

Η οικογένεια της Νίκης όμως αποτελείτο και από άλλα μέλη, θείους και θείες, με εντελώς διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και στάση ζωής. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των αντίθετων απόψεων, που ποτέ όμως δε στάθηκαν αιτία διάσπασης της οικογένειας, γαλουχήθηκε η Νίκη. 

Στις 8 Ιουνίου του 2008, η Νίκη, σε προχωρημένη ηλικία πια, πεθαίνει. 

Τώρα που είναι νεκρή, κινείται στο χώρο και στο χρόνο, πίσω από πόρτες που όσο ζούσε ήταν κλειστές, σε συζητήσεις που δεν ήταν παρούσα, παρακολουθώντας όσα είχαν συμβεί συνδυάζει τα γεγονότα, συνθέτει την ιστορία και μας την αφηγείται. 

Πνεύμα ελεύθερο, σε μια Ελλάδα που μετασχηματίζεται, έχοντας βιώσει όλες τις αλλαγές, περιγράφει τον τρόπο που μεγάλωσε και διαπαιδαγωγήθηκε, τη ζωή της οικογένειας, τη συμβολή των μελών της στις εξελίξεις. 

Η ιστορία της Νίκης είναι η ιστορία της Ελλάδας κατά τις περιόδους του Μεσοπολέμου, του Β'ΠΠ, της Μεταπολεμικής περιόδου και της Μεταπολίτευσης. Είναι οι άνθρωποι, τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα καθώς και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις. 

Είναι η δημιουργία και πορεία του κομμουνισμού στην Ελλάδα, όσα έζησαν οι πρωτεργάτες του κινήματος και ο λαός. Είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος μιας ιδεολογίας. 

Πολιτικές εξελίξεις, ζυμώσεις, έριδες, συγκρούσεις, αψιμαχίες, δολοπλοκίες, απογοητεύσεις, προδοσίες, όλη η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. 

Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας "είναι οι αντανακλάσεις ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν και έδρασαν στ' αλήθεια, σε έναν κόσμο μυθοπλασίας."

Η Νίκη Αρμάου είναι η μυθιστορηματική μεταφορά της Νίκης Νεφελούδη, μητέρας του Χ. Α. Χωμενίδη. 

Η "Νίκη" τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2016 και φέτος είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις