Το σύνδρομο της δικτατορίας, Αλάα Αλ-Ασουάνι


 

Μετάφραση : Αντώνης Καλοκύρης

Εκδόσεις : Πατάκη 


Ο Αλάα Αλ-Ασουάνι, είναι γνωστός μυθιστοριογράφος, αιγυπτιακής καταγωγής, μέλος του πολιτικού κινήματος Kefaya κατά της προεδρίας Μουμπάρακ, υπέρμαχοι της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Το σύνδρομο της δικτατορίας" είναι απόρροια βιωμάτων και ερευνών του Αλ-Ασουάνι κατά τη συγγραφή των μυθιστορημάτων του. Πολέμιος των δικτατορικών καθεστώτων διερευνά τους λόγους ανοχής και υποταγής της πλειοψηφίας του λαού στη φασιστική νοοτροπία ενός δικτάτορα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα. Αντιμετωπίζει την δικτατορία ως νόσο με συμπτώματα και επιπλοκές που την καθιστούν σύνδρομο, μελετώντας και τα δύο μέρη, λαό και δικτάτορα.

Εξετάζει τα μέσα που που χρησιμοποιεί ο δικτάτορας ώστε να ελέγχει τη συνείδηση και τον τρόπο σκέψης των κυβερνωμένων. Μέθοδοι όπως η απανθρωποίηση του εχθρού, οι θεωρίες συνωμοσίας κατά του κράτους από ξένα κέντρα, ο πλήρης έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η κατευθυνόμενη πληροφόρηση, η προπαγάνδα, η εργαλειοποίηση της θρησκείας και η ιδεοληπτική πίστη είναι τα όπλα στη φαρέτρα του δικτάτορα.

"Οι φασίστες, οι δικτάτορες και οι τρομοκράτες εφαρμόζουν την ίδια λογική - της συλλογικής ενοχής και της απανθρωποίησης." 

Στόχος η χειραγώγηση, ο αποπροσανατολισμός, η δημιουργία ενός μικρόκοσμου όπου ο πολίτης ζει εγκλωβισμένος στην καθημερινότητα, αμέτοχος στα κοινά, απομονωμένος, αγνοώντας έννοιες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία.

"Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιθυμεί κάτι που αγνοεί ως έννοια. " Ετιέν ντε Λα Μποεσί 


Αναφέρεται στη θέση των διανοούμενων στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τη στήριξη ή την αντίσταση των ανθρώπων τιυ πνεύματος όπως οι Τόμας Μαν, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Αντόνιο Γκράμσι, Πάμπλο Νερούδα, Οκτάβιο Παζ, Πιραντέλλο, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Κάρλος Φουέντες, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Χούλιο Κορτάσαρ, Μπορίς Πάστερνακ, Ναγκίμπ Μαχφούζ.


Καταγράφει τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός δικτάτορα και παρουσιάζει το ψυχολογικό προφίλ του. Δικτάτορες όπως οι Σαντάμ Χουσεΐν, Νάσερ, Χίτλερ, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έχουν μελετηθεί από ψυχολόγους για τον τρόπο  διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους. Το γεγονός ότι είχαν δεχθεί κακοποίηση και περιθωριοποίηση στην παιδική τους ηλικία δεν θεωρείται συμπτωματική.


Η διαμόρφωση κριτικής σκέψης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο μόνος τρόπος ώστε οι πολίτες να φιλτράρουν πληροφορίες, συμπεριφορές και να αποφασίζουν αμερόληπτα, χωρίς παρωπίδες για το κοινό καλό. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις