Το όργιο, John Fante

Μετάφραση : Θάνος Σαμαρτζής

Εκδόσεις : Δώμα 


Το 1985, δύο χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα, οι νουβέλες "Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος" και "Το όργιο" εκδόθηκαν με τον τίτλο "Δυτικά της Ρώμης". Και οι δύο νουβέλες κυκλοφορούν ανεξάρτητα από τις εκδόσεις @domabooks. 

Ενώ στη διήγηση της πρώτης έχουμε την μετάβαση ενός οικογενειάρχη στην μέση ηλικία, στον απογαλακτισμό των παιδιών του, και στον απολογισμό του, επαγγελματικά και ως συζύγου, στη δεύτερη περιγράφεται η μετάβαση από την παιδική αθωότητα στον κόσμο των ενηλίκων. 

Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ένα δεκάχρονο αγόρι. Ο πατέρας του, Νικ Στεφανίνι, πατέρας τριών παιδιών, εργάζεται στις οικοδομές. Η μητέρα, μια βαθιά θρησκευόμενη Καθολική, στα όρια της θρησκοληψίας και της δεισιδαιμονίας, ασχολείται με το νοικοκυριό και τα παιδιά. 

Αγκάθι στις σχέσεις της οικογένειας ο φίλος και συνεργάτης του Νικ, ο άθεος Φράνκ Γκαλιάνο. Αιτία εντάσεων η μη αποδοχή του από την μητέρα της οικογένειας και η αντίληψη της πως η αθεΐα του είναι πηγή κακού. 

Η ανατροπή έρχεται όταν ο Φούριας, έτερος συνάδελφος τους, αποκομίζει τεράστια κέρδη από το χρηματιστήριο και χαρίζει στον Νικ ένα χρυσωρυχείο. Ο συνεταιρισμός Νικ και Φράνκ εκτός από εντάσεις φέρνει και αλλαγές στην συμπεριφορά του Νικ. Τα Σαββατοκύριακα τους στο ορυχείο είναι ένας τρόπος διαφυγής από την οικογενειακή εστία και ζωή. Η μία και μοναδική επίσκεψη του γιου του στο ορυχείο, θα είναι αρκετή για να του αποκαλυφθεί ο κόσμος των μεγάλων. 


Η πίστη στο Θεό, στον τζόγο, στο χρήμα, στα όνειρα για ευμάρεια, συναντούν τα ένστικτα, τις ορμές, την ματαιοδοξία, την αμαρτία, το Αμερικανικό όνειρο, στην Αμερική του 1925, λίγο πριν τη "Μεγάλη Ύφεση". 


Ο Φαντέ με την ιδιαίτερα χιουμοριστική διάθεση του, με ειρωνική χροιά, εξομολογητικό ύφος, άκρως ρεαλιστικά, σατυρίζει και καυτηριάζει κοινωνικές συμπεριφορές και στερεότυπα, αποδομώντας τα. Τα έργα του μπορούν να χαρακτηριστούν ημι-αυτοβιογραφικά καθώς συχνά αναφέρεται στην τάξη των Ιταλών μεταναστών, ανθρώπων που εργάζονται όπως ο πατέρας του στις οικοδομές, και στην ανατροφή του σε περιβάλλον καθολικής πίστης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις