Εύα, Arturo Perez-Reverte


Μετάφραση : Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις : Πατάκη 


Ταγγέρη 1937, και οι πρωταγωνιστές του πρώτου βιβλίου του Arturo Perez-Reverte "Φαλκό", συναντιούνται ξανά.

Ο γοητευτικός, Ισπανός, πολυμήχανος κατάσκοπος Λορένθο Φαλκό, έχει εντολή να μεταβεί στην Ταγγέρη αναλαμβάνοντας νέα αποστολή. 

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας αποφάσισε να στείλει τον χρυσό της τράπεζας της Ισπανίας στη Ρωσία ως εγγύηση παροχής πολεμικού υλικού και ως δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην περιέλθει στην κατοχή των εθνικών αν καταλάμβαναν τη Μαδρίτη. Τα τελευταία κιβώτια ράβδων χρυσού φορτώθηκαν στο ισπανικό εμπορικό πλοίο "Mount Castle" , που ήταν νηολογημένο στον Παναμά και εκτελούσε δρομολόγια για τη Δημοκρατία. Ενα πλοίο - φάντασμα.

Την πορεία του όμως ανέκοψε το αντιτορπιλικό των εθνικών "Martín Álvarez" και το ανάγκασε να αλλάξει πορεία και να βρει καταφύγιο στο ουδέτερο λιμάνι της Ταγγέρης.

Οι οδηγίες του Ναυάρχου στον Φαλκό ήταν σαφείς. Ο καπετάνιος του "Mount Castle" έπρεπε να αλλάξει πλευρά και να παραδώσει τον χρυσό.

Ο Φαλκό αξιοποιώντας τις επαφές και τις γνωριμίες του ως πρώην έμπορος όπλων, στήνει ένα ολόκληρο παιχνίδι συνωμοσιών, ώστε το "Mount Castle" να μην αποπλεύσει και βυθιστεί από το "Martín Álvarez".

Τροχοπέδη η εμφάνιση της Εύας, μιας γυναίκας που έχει βαθιά σημαδέψει τον Φαλκό, η οποία ηγείται ομάδας Ρώσων κατασκόπων που συνοδεύουν το φορτίο χρυσού.

Ενώ ο εμφύλιος στην Ισπανία εξελίσσεται, αιμοσταγής και ανελέητος, πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες συνθέτουν μια ιστορία κατασκοπίας και συμφερόντων. Ο ήρωας μας, Λορένθο Φαλκό, καλείται να διαχειριστεί συναισθήματα, να βρει τη χρυσή τομή και να δράσει αποτελεσματικά. Ένας ήρωας που περιδιαβαίνει τα σοκάκια των ιστορικών εξελίξεων, αντιμετωπίζοντας προσωπικές χίμαιρες και σκοπέλους. 

Με την αριστοτεχνική γραφή του ο Ρεβέρτε δημιουργεί ένα πλέγμα έντονης δράσης, ιστορικών γεγονότων και προβληματισμών για όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια των πολιτικών αποφάσεων και διαμορφώνουν την μοίρα κρατών και ανθρώπων. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις