Σαμποτάζ, Arturo Perez-Reverte


Μετάφραση : Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις : Πατάκη 


Το "Σαμποτάζ" είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα με ήρωα τον κατάσκοπο Λορένθο Φαλκό.

Ένα νέο ταξίδι ξεκινά, στην ίδια χρονική περίοδο, στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο. Κίνητρο και σκοπός η ενίσχυση των Εθνικιστών και η αποδυνάμωση της ισπανικής κυβέρνησης των Δημοκρατικών. 

Λίγο μετά την περιπέτεια του στην Ταγγέρη και τα αποθέματα χρυσού της Ισπανίας ο Λορένθο Φαλκό αναλαμβάνει μια νέα αποστολή. 

Ο εμφύλιος πόλεμος μαστίζει, διχάζει και κατακρεουργεί ακόμα την Ισπανία. Η Ευρώπη βρίσκεται στην περίοδο του Μεσοπολέμου και βαδίζει προς την κορύφωση του. Κομμουνισμός και ναζισμός τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που πολεμούν για την κυριαρχία. Παρασκηνιακές δολοπλοκίες εξυφαίνονται, πολιτικά παιχνίδια προωθούν και εξυπηρετούν ατζέντες οικονομικών συμφερόντων. 

Είναι Μάιος του 1937. Ταξιδεύουμε μαζί με τον ήρωα μας στο Παρίσι όπου όλοι  βρίσκονται εν αναμονή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Τεχνών και Τεχνικών.

Ο Φαλκό έχει διπλή αποστολή. Το πρώτο σκέλος της αποστολής του είναι η προσέγγιση ενός αεροπόρου ήρωα πολέμου, λογοτέχνη και κομμουνιστή διανοούμενου, ώστε να τον αποκαθηλώσει και εξουδετερώσει εκ των έσω.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη γνωριμία του με τον Πικάσο ώστε να εμποδίσει τη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση με το αριστούργημα του και σύμβολο του Ισπανικού εμφυλίου, Γκερνίκα. Ένα έργο παραγγελία της Ισπανικής Δημοκρατικής Κυβέρνησης με στόχο την ευαισθητοποίηση της Διεθνούς κοινής γνώμης για τη Δημοκρατική Ισπανία. 

Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει δυσθεώρητες, καταστάσεις ακραίες σε έναν κόσμο όπου οι ιδεολογίες, η τέχνη, η λογοτεχνία συγκρούονται με τη βία του πολέμου, τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντα. 

Ερωτισμός και σασπένς αναμιγνύονται με την αυτοκριτική ενός έθνους για τις ιστορικές του επιλογές και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις