Το κόκκινο και το φαιό, Maurice Attia

Μετάφραση : Ειρήνη Παπακυριάκου Εκδόσεις : Πόλις 

Το κόκκινο και το φαιό, οι ερυθροί και οι φαιοχίτωνες, το κομμουνιστικό/εξτρεμιστικό και το ναζιστικό ιδεώδες, η τρομοκρατία και ο αντισημιτισμός. Δύο ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα. Αφηγητές ο Πάκο και η Ιρέν, στο πρώτο και δεύτερο μέρος του βιβλίου αντίστοιχα. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος οι αφηγήσεις  ολοκληρώνονται καθώς και οι περιπέτειες του ζευγαριού, αυτή τη φορά στην Ιταλία.

Είμαστε στη Μασσαλία το 1978. Ο Πάκο συνεχίζει να εργάζεται ως υπεύθυνος για τις κριτικές κινηματογράφου και το δικαστικό ρεπορτάζ στην Le Provençal, ενώ η Ιρέν έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του πιλοποιείου της.

Το μικρόβιο της έρευνας και η επιθυμία για δράση δεν έχουν εγκαταλείψει τον Πάκο. Στη Ρώμη, στις 16 Μαρτίου 1978, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απάγουν τον Άλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, και ευκαιρίας δοθείσης ο Πάκο αναχωρεί για την αιώνια πόλη ώστε να καλύψει το γεγονός αποζητώντας την έξαψη της έρευνας.

Εκεί συνεργάζεται με τη Λέα Τρότσκι, δημοσιογράφο της La Repubblica. Όταν η Λέα τραυματίζεται σε τροχαίο υπό σκιώδεις συνθήκες, ο Πάκο δράττεται της ευκαιρίας και προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση. 

Στην αφήγηση του Πάκο παρεμβάλλονται εν είδει ημερολογίου οι επιστολές που έγραφε ο Άλντο Μόρο κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Εκφράζει τα πιστεύω του, απευθύνεται στους δικούς του ανθρώπους, γράφει τη διαθήκη του. Ο Άλντο Μόρο είναι σίγουρος ότι θα θυσιαστεί, η κυβέρνηση δε θα υποκύψει στους εκβιασμούς των τρομοκρατών. 

Πολιτικές εξελίξεις και προσωπικές ιστορίες συνθέτουν την εικόνα της πρώτης αφήγησης.

Επιστρέφουμε στη Μασσαλία όπου η Ιρέν αποφασίζει να επισκεφτεί με την κόρη της τη μητέρα της. Εκεί, στο πατρικό της σπίτι στην Ορλεάνη, ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο του πατέρα της. Ένα μυθιστόρημα που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει, να ανακαλύψει τις αναφορές στην ιστορία της οικογένειας της και να βρει απαντήσεις σκιαγραφώντας το χαρακτήρα του αυτόχειρα πατέρα της.


 Ένα μυθιστόρημα για τα βάναυσα χρόνια του αντισημιτισμού, την περίοδο της υπόθεσης Ντρέυφους και τη δράση της οργάνωσης "Η Μεγάλη Δύση της Γαλλίας".

Στο τρίτο μέρος όλα τα ανοιχτά μέτωπα κλείνουν. Ανθρώπινες σχέσεις φιλίας, έρωτα, εμπιστοσύνης που δοκιμάζονται και σφυριλατούνται.

Δύο οδυνηρές περίοδοι της ιστορίας ζωντανεύουν στις σελίδες του νέου βιβλίου του Maurice Attia, εφαλτήριο σκέψεων για τη βία, τις ακραίες θέσεις, τις επιβλαβείς πολιτικές ιδεολογίες που αναβιώνουν επικίνδυνα. 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις