Ο εκπεσών άγγελος [The decay of the angel], Yukio Mishima

Η θάλασσα της γονιμότητας

Τόμος Δ'

The sea of fertility tetralogy #4

Μετάφραση : Γιούρι Κοβαλένκο

Εκδόσεις : Καστανιώτη 


Ολοκληρώνοντας το έργο της ζωής του ο Mishima μας αφήνει βυθισμένους στη θάλασσα της γονιμότητας, στα σκοτεινά μονοπάτια της ύπαρξης, την κενότητα της ανυπαρξίας, την φθορά της ύλης, τη σήψη της ψυχής, το κακό που ενεδρεύει μέσα μας και στον κόσμο. 

Χρησιμοποιώντας τη διδασκαλία και τις παραδόσεις ινδουισμού και βουδισμού, μέσα από την παρουσίαση των χαρακτηριστικών των αγγέλων προβάλει τη θνητή φύση τους και κατ' επέκταση τονίζει την υπερφίαλη, ναρκισσιστική αλαζονική φύση των ανθρώπων.


"Έπρεπε να τους είχε οπλίσει με τη γνώση που θα τους έκανε ικανούς ν' αντισταθούν στη μοίρα τους, να τους κόψει τα φτερά, να μην τους επιτρέψει να πετάξουν, να τους αναγκάσει να συμβαδίσουν με τις μάζες. Στον κόσμο δεν αρέσει το πέταγμα. Οι φτερούγες είναι επικίνδυνα όπλα. Προκαλούν την αυτοκαταστροφή προτού χρησιμοποιηθούν. "


Η αφοσίωση στον στόχο και η συνέπεια απέναντι στις αρχές και στα πιστεύω είναι καθοριστικά για τον Μίσιμα.

Εξετάζει την παρακμή του σώματος, όσα ο χρόνος φέρνει, λαμβάνει υπόψη την επίτευξη της αυτεπίγνωσης και της ολοκλήρωσης, καθορίζοντας την αξία του χρόνου ζωής.

Αναδεικνύει την έννοια της αντίληψης του κόσμου, τα όνειρα, τις αναμνήσεις, τη φαντασία, το εδώ και την ύπαρξη ενός άλλου κόσμου, τη ρευστότητα της ύπαρξης στο χρόνο. 


Την ημέρα του θανάτου του άφησε ένα σημείωμα : " Η ανθρώπινη ζωή είναι σύντομη, αλλά θα ήθελα να ζήσω παντοτινά..." 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις