Ο Λαγός Επιστρέφει, [ Rabbit Redux] John Updike


 

Μετάφραση : Πάνος Τομαράς

Επίμετρο : Χρήστος Χωμενίδης

Εκδόσεις : Οξύ 

Δέκα χρόνια μετά, ο Λαγός παύει να τρέχει κυνηγώντας την ουρά του, και επιστρέφει. Η οικογένεια ενώνεται, οι  πληγές του παρελθόντος με τα ψιμύθια των ανασφαλειών καλύπτονται παραμένοντας ανοιχτές, οι σαθρές βάσεις των σχέσεων οδηγούν σε ρήξη. Αυτή τη φορά είναι η σύζυγος του που τον εγκαταλείπει και μάλιστα για κάποιον άλλο. Ο άλλοτε παρορμητικός Λαγός παραμένει απαθής. Δέχεται κάθετί στωικά, παραδομένος στο κάρμα. Ο πατριωτισμός έχει πάρει τη θέση της θρησκευτικής πίστης στη ζωή του. Υπερασπιστής του αμερικανικού ονείρου και του πολέμου στο Βιετνάμ, προσπαθεί να νιώσει ασφαλής, περιχαρακωμένος στις κοινωνικές νορμες του παρελθόντος. 

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία οι χαρακτήρες έχουν ωριμάσει, έχουν απελευθερωθεί και απεγκλωβιστεί από τα κοινωνικά στερεότυπα του πουριτανισμού.

Είμαστε στη χρονιά που η αποστολή Απόλλων 11 προσεδάφισε τους δύο πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη, η πετρελαϊκή κρίση έχει αρχίσει, οι φυλετικές διακρίσεις οδηγούν σε επεισόδια και συμπλοκές, αντιπολεμικές πορείες κατά του πολέμου του Βιετνάμ ξεσπούν, η δική των 8 του Σικάγου και όσα αυτή αντιπροσωπεύει για τη νέα εποχή στην Αμερική της δεκαετίας του '70 είναι γεγονός.

Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν αλλαγές με τις θετικές και αρνητικές τους συνέπειες.

Τα δικαιώματα και η ελευθερία κείτονται στα ερείπια μιας αποσαθρωμένης κοινωνίας που  αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της.

Το επίμετρο του Χρήστου Χωμενίδη δε θα μπορούσε παρά να είναι εκρηκτικό!!! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις