Ο φίλος, Sigrid Nunez


Μετάφραση : Γιώργος Λαμπράκος

Εκδόσεις : Gutenberg 

Όταν ο καλύτερος της φίλος, καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας, βάζει τέλος στη ζωή του, η ηρωίδα και αφηγήτρια μας ξεκινά να του απευθύνεται και να του εξιστορεί όσα βιώνει. 

Μπροστά μας απλώνεται όλη η κοινή τους πορεία, από την πρώτη γνωριμία τους, την επιρροή που άσκησε πάνω της πνευματικά και ψυχολογικά, οι συζητήσεις τους για τη ζωή και τη λογοτεχνία. Αυτό συνεχίζεται και μετά το θάνατο του. Ανακαλεί μνήμες, διαλόγους, αναλύει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα διλήμματα, τις αποφάσεις της. Πάντα απευθυνόμενη στον φίλο της. Πέραν του πλούτου των κοινών τους βιωμάτων και της σχέσης τους, της κληροδοτεί και τον μεγαλόσωμο σκύλο του. Μια νέα σχέση ξεκινά, δύο ψυχές που βιώνουν τον αποχωρισμό, την απώλεια, το πένθος, καλούνται να γνωριστούν και να συνυπάρξουν. 

Τα θέματα του βιβλίου αναπτύσσονται παράλληλα. 

Η αυτοχειρία, οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την απόφαση, η διαχείριση της απώλειας, και δη όταν ο θάνατος επέρχεται με αυτοχειρία, το πένθος με τα στάδια και την επίδραση του στην ψυχοσύνθεση καθενός. 

Η σχέση ανθρώπου και σκύλου, πώς εικάζουμε ότι βιώνουν τις αλλαγές στη ζωή τους, οι ανάγκες και η ικανότητα ανάπτυξης συναισθημάτων. 

Η αφήγηση είναι διάχυτη με αναφορές και αποσπάσματα κορυφαίων λογοτεχνών, είναι μια προσέγγιση στον προσδιορισμό της συγγραφής και στην ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα, στην ανάγκη για αποτύπωση σκέψεων και συναισθημάτων ως μέρος ψυχικών/πνευματικών διεργασιών, για την εξέλιξη της λογοτεχνίας σε βιομηχανία, τον ανταγωνισμό, το πραγματικό ταλέντο και τις δημόσιες σχέσεις, ούσα και η ίδια η αφηγήτρια συγγραφέας. 

"Αυτό που μας λείπει - ό,τι χάνουμε και ό,τι πενθούμε- δεν μας κάνει άραγε, βαθιά μέσα μας, αυτό που είμαστε αληθινά; Περιττό να πω για τα όσα θελήσαμε στη ζωή μα δεν αποκτήσαμε ποτέ" 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις