Yukio Mishima- The experience


Γόνος εύπορης οικογένειας, μεγαλώνει μελετώντας ιαπωνική και δυτική λογοτεχνία. Την ανατροφή του είχε αναλάβει η γιαγιά του, μια αυστηρή γυναίκα με καταγωγή από αριστοκρατική οικογένεια σαμουράι. Από την εφηβεία του φάνηκε το συγγραφικό του ταλέντο. Σε ηλικία 27 ετών επισκέφτηκε την Ελλάδα, επιθυμώντας να βρεθεί στον γενέθλιο τόπο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και δραματουργών, έργα των οποίων είχε μελετήσει εμβριθώς.

Λίγα χρόνια αργότερα, ακολουθώντας τις προσταγές της οικογένειας, παντρεύεται και αποκτά 2 παιδιά. Γνωστές είναι και οι φήμες για τις διαφορετικές σεξουαλικές του προτιμήσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από συντρόφους του μετά το θάνατό του αλλά διαψεύστηκαν από τη σύζυγό του.

Έχει χαρακτηριστεί ως φανατικός για την προσκόλληση του στο ιδεώδες των σαμουράι, τις ακροδεξιές πεποιθήσεις του και την πίστη στην θεϊκή υπόσταση του Αυτοκράτορα.

Μετά την λήξη του Β'ΠΠ, η αποποίηση αυτής της θεϊκής υπόστασης από τον Αυτοκράτορα, θεωρήθηκε από τον Mishima προδοσία.

Στις 25 Νοεμβρίου, το πρωί, ολοκληρώνει την τετραλογία του " Η θάλασσα της γονιμότητας", αφήνει ένα σημείωμα για τους φίλους του και αναχωρεί από το σπίτι του. 

Κάνοντας το δικό του συμβολικό πραξικόπημα, καταλαμβάνοντας τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας στο Τόκυο, εκφωνεί λόγο στους στρατιώτες, αποσύρεται και αυτοκτονεί με σεπούκου. Ήταν 45 ετών. 

Η τετραλογία του Mishima, έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Κομμάτια της προσωπικότητας του, των σκέψεων, των πνευματικών αναζητήσεων, των πολιτικών πεποιθήσεων βρίσκουμε σε αρκετούς από τους κεντρικούς ήρωες της αφήγησης. 

Διερευνά την ύπαρξη ψυχής και την έννοια της μετεμψύχωσης. Σε τι συνιστάται η ψυχή, αν συνεχίζει να υπάρχει μετά το σωματικό θάνατο, ποιά στοιχεία της μεταβιβάζονται, αν μεταβιβάζονται στην επόμενη μορφή. 

Οι συνεχείς μετεμψυχώσεις που παρακολουθούμε στη "Θάλασσα της γονιμότητας", είναι άνθρωποι με διαφορετικό χαρακτήρα, πιστεύω και στόχους. Μόνο κοινό σημείο ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο σώμα. 

Μέσα από τη διδασκαλία του ινδουισμού και βουδισμού, την μελέτη αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, προσεγγίζει τα μεταφυσικά αυτά θέματα. 


Η "εμπειρία Mishima"  ήταν ένα ταξίδι που επανέφερε σκέψεις προερχόμενες από παλαιότερα αναγνώσματα Θεοσοφίας όπως η Μυστική Δοξασία της Έλενας Μπλαβάτσκυ. 

Ούσα άθεη και ασπαζόμενη την επικούρεια άποψη περί μη ύπαρξης ψυχής μετά θάνατον, βρέθηκα να παρατηρώ την αγωνία ενός ανθρώπου για το άγνωστο, για το αιώνιο, για τη θεϊκή φύση του ανθρώπου, και τον "Ανώτερο Εαυτό". 

Χωρίς να είμαι απόλυτη και αμετακίνητη στις θέσεις μου, το θεωρώ καταστροφικό, αναρωτιέμαι αν οι αισθήσεις μας αρκούν στην αντίληψη του κόσμου που μας περιβάλλει. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις