England, England 🇬🇧 Julian Barnes


 

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κονταξάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

Ο Τζακ Πίτμαν, βαθύπλουτος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μέσων επικοινωνίας,  αναζητά το κύκνειο άσμα του, την Ενάτη συμφωνία του, το έργο αυτό που θα μνημονεύεται ως ο κολοφώνας της επιτυχίας του.
Το σχέδιο του είναι να δημιουργήσει ένα πάρκο όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα  τουριστικά αξιοθέατα της Αγγλίας. 
Η Νήσος Γουάιτ, μεταμορφώνεται σε αντίγραφο της μαμάς Αγγλίας και μετονομάζεται England, England. Εδώ το δυνατό δολάριο και το ισχυρό γιεν, θα αγόραζαν Ποιοτική Σχόλη.
Περιηγήσεις ανάμεσα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Big Ben, το Στόουνχεντζ, τα βράχια του Ντόβερ,  σε δρώμενα με τον Ρομπέρ των δασών, ποδοσφαιρικούς αγώνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Βασιλική οικογένεια, τη λαίδη Γκοντάιβα.
Η Ποιοτική Σχόλη θα τους εξασφάλιζε ένα ταξίδι στην ιστορία, την κουλτούρα,  τη ζωή των Άγγλων, συνάμα με ενα ταξίδι στον παρελθοντικό χρόνο .
Το εγχείρημα στέφεται με απόλυτη επιτυχία και αναπόφευκτα, η αποδυνάμωση της Αγγλίας εγείρει το ερώτημα: Ποια θα υπερισχύσει; Το πρωτότυπο ή το αντίγραφο;

Ο Julian Barnes καταπιάνεται με πολλά θέματα όπως η ματαιοδοξία, η υστεροφημία, η θέση της γυναίκας τόσο στο παρελθόν, όπως σε μύθους σαν του Robin Hood, όσο και στο παρόν, στο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στηλιτεύει το σύγχρονο τρόπο ζωής σε κοινωνικό,πολιτικό, τεχνοκρατικό επίπεδο. Τις πρακτικές της πολιτικής ηγεσίας, τη βασιλεία, τη λειτουργία επιχειρηματικών κολοσσών, την πραγματική διάσταση της Ιστορίας όπως καταγράφεται, τον συνδυασμό ιστορίας και marketing, την ερωτική ζωή και τις προσωπικές σχέσεις. Όλα αυτά στο μέγιστο βαθμό και ακραίο σημείο τους.

Κεντρικός άξονας του βιβλίου, η σύγκρουση μεταξύ αυθεντικού και αντίγραφου. Σε μια εποχή που οι ρέπλικες μας κατακλύζουν και οι έρευνες δείχνουν την προτίμησή μας σε αυτές.

"...πρέπει να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλειά μας, την υπαρξιακή αναποφασιστικότητά μας,τον βαθύ αταβιστικό φόβο που βιώνουμε όταν ευχόμαστε αντιμέτωποι με μια εναλλακτική της δικής μας πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που φαντάζει πιο ισχυρή και άρα μας απειλεί. "

Αυτό είναι και το κοινό σημείο με το βιβλίο που έχω ξεχωρίσει για το 2021, το "Ανωμαλία" του λε Τελιέ και τις φιλοσοφικές αναλύσεις του Μποντριγιαρ για την εικονική πραγματικότητα και την προσομοίωση, τόσο σε ψηφιακό περιβάλλον όσο και στο φυσικό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις