Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο, Σταύρος Ζουμπουλάκης

"...σπουδάζω στις σελίδες των μυθιστορημάτων το βάρος και την ομορφιά του κόσμου."

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης επιστρέφει με ένα ακόμα βιβλίο του για τη λογοτεχνία. Επιλέγει έργα αγαπημένων συγγραφέων, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, και μοιράζεται τις σκέψεις που του γεννούν.
Σκέψεις που είναι απόρροια μακράς αναγνωστικής εμπειρίας,  με διακειμενικές αναφορές.
Μας μιλά για το χριστιανισμό και την ηθική συνείδηση της μεταπολεμικής Γερμανίας που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Χάινριχ Μπελ .
Ξαναδιαβάζει την Πανούκλα του Καμύ στον καιρό της πανδημίας covid 19 και αναλογίζεται τις ευθύνες, το φόβο, την αλληλεγγύη, τη μοναξιά, την πίστη, τις πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες του εμβληματικότερου έργου του Καμύ.
Στο κείμενό του για τον Ροθ, βλέπουμε τη σχέση πατέρα με γιο, την εβραϊκότητα τους, τον γιο κληρονόμο.
Συγκλονιστικές οι αναφορές σε όλα τα έργα που αφορούν το καλό και το κακό, την αναγνώριση τους ώστε να επέλθει η μετάνοια, τη σχέση θύματος-θύτη, αυτούς που επιβιώνουν και αυτούς που χάνονται, για τις "γκρίζες ζώνες" του Πρίμο Λέβι.

"Το πραγματικό σκάνδαλο δεν είναι το κακό - αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο -, το σκάνδαλο και το αίνιγμα είναι η καλοσύνη."

"Πηγή της ευτυχίας της Τσίλι δεν είναι η μειωμένη της αντίληψη του πραγματικού,  αλλά η καλοσύνη της..."

Κείμενα που δίνουν στη λογοτεχνία τις πραγματικές της διαστάσεις , μάθημα για όσους επιθυμούν να δουν με μια πιο διεισδυτική ματιά όσα ο δημιουργός ποιεί. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις