Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΙΡΑ, ΑΝΤΡΕ ΜΑΛΡΟ

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Πρόλογος: Δημήτρης Στεφανάκης

[André Malraux, 3 Νοεμβρίου 1901 - 23 Νοεμβρίου 1976]

Με λυρικό και συνάμα αιχμηρό, βίαιο, ωμό ύφος ο συγγραφέας εστιάζει στο θέμα της ανθρώπινης μοίρας, την αντίδραση του ανθρώπου στον θάνατο υπερασπιζόμενος τα ιδανικά του, τη σημασία του θανάτου για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.
Με έντονα κινηματογραφική γραφή, σκηνές και διάλογοι μεταξύ των ηρώων εναλλάσσονται. Χαρακτήρες εσωστρεφείς,  υποκινούμενοι από την πίστη τους σε μία ιδέα, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αντιδρώντας,  θυσιάζοντας τον εαυτό τους στον αγώνα.
Αναλογιζόμενοι την πορεία και τις επιλογές τους καθώς οι εξελίξεις κορυφώνονται, στοχάζονται υπαρξιακά ζητήματα που προκύπτουν αντικρίζοντας το θάνατο, αναδιαμορφώνονται και οι σκέψεις τους αναδύονται μέσα από μια βαθιά ενδοσκόπηση.
Βάση και ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος,  η απεργία των εργατών στη Σανγκάη το 1927, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως Επανάσταση.
Εθνικιστές και κομμουνιστές συγκρούονται, μια επανάσταση που καταπνίγεται, ξένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που γίνονται αρωγοί σε κάθε πλευρά, οπουρτουνιστές και ιδεολόγοι σύμπλεοι ή αντίπαλοι στη χάραξη της μοίρας λαών.
Όσα ενώνουν τους συναγωνιστές, τους συντρόφους στον πολιτική πάλη,  η αλληλεγγύη , η μοναξιά, η αποξένωση, η αξιοπρέπεια, ο θάνατος, η υλική και πνευματική διάσταση της ύπαρξης, ως κοινά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης μοίρας.
Τέσσερις  άνθρωποι συναντιούνται έχοντας βαδίσει διαφορετικά μονοπάτια, με διαφορετικούς δεσμούς με την Κίνα, εξεγείρονται και πολεμούν για να  πετύχουν ένα καλύτερο μέλλον όπως τον εκφράζει το κομμουνιστικό ιδεώδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις