ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, Άλαν Φέρστ


Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις: Πατάκη

Ο Άλαν Φέρστ επανέρχεται με ένα ακόμα ιστορικό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα με φόντο την κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία.
Η ιστορία ξεκινά στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β'ΠΠ. Υπό την φιλογερμανική Κυβέρνηση του Βισί του Φιλίπ Πεταίν, ο γαλλικός λαός δυσανασχετεί που ζει κάτω από το φόβο του Γερμανού κατακτητή.
Ο Σαρλ ντε Γκωλ, βρισκόμενος στην Αγγλία, προσπαθεί να οργανώσει τη Γαλλική αντίσταση.  Πολλοί ανεξάρτητοι πυρήνες ήδη δρουν στο γαλλικό έδαφος με την αρωγή Αγγλίας και Αμερικής.
Ο συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων, Πολ Ρικάρ, βαδίζει στους δρόμους του Παρισιού. Ένας άνθρωπος που καταδιώκεται από την Γκεστάπο πέφτει τραυματισμένος από τα πυρά τους. Ο Πολ τον συντρέχει και πριν ο άγνωστος ξεψυχήσει στα χέρια του του παραδίδει εμπιστευτικά ένα έγγραφο. Πρόκειται για ένα σχέδιο κατασκευής πυροκροτητή  τορπίλης γερμανικής προέλευσης. Μέσω γνωριμιών ο Πολ έρχεται σε επαφή με μέλη του αντιστασιακού δικτύου και του ζητείται η συμμετοχή του. Καλείται να παραδώσει το εν λόγω έγγραφο στις συμμαχικές δυνάμεις. Γίνεται ο ήρωας των μυθιστορημάτων που μέχρι τώρα έγραφε. Ήρθε πλέον η στιγμή και ο ίδιος να δράσει κατά των ναζιστών κατακτητών.
Πολωνοί κρατούμενοι που υποκλέπτουν τεχνικές πληροφορίες και τις προωθούν στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες,  πυρήνες Γάλλων αντιστασιακών που δρουν ενάντια στον Χίτλερ, δίκτυα φυγάδευσης ανθρώπων προς Ισπανία, Αγγλία, Αμερική, επικίνδυνες αποστολές κατασκόπων και ο άνθρωπος που παλεύει με το φόβο του και προσπαθεί να επιζήσει βλέποντας το κακό να κατασπαράζει την υπόσταση του.
Ο Φέρστ, χωρίς να χάνει τον ρομαντισμό του, μας μεταφέρει το γκρίζο,  ζοφερό περιβάλλον της Ευρώπης του Β'ΠΠ, τις διακυμάνσεις στον ψυχισμό των ανθρώπων, τις δυσκολίες για επιβίωση, τη δυσβάστακτη πραγματικότητα του διαρκούς φόβου που καλλιεργούσε το ναζιστικό καθεστώς, του οργανωμένου συστήματος τρόμου,  κύριο στοιχείο των ολοκληρωτικών καθεστώτων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις