ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ, ΜΙΣΕΛ ΟΥΕΛΜΠΕΚ
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Ο Ουελμπέκ έχει χαρακτηριστεί ως Κασσάνδρα καθώς τα μυθιστορήματα του προεικονίζουν μελλοντικές εξελίξεις.
Στην Εκμηδένιση μεταφέρει το παρασκήνιο των γαλλικών εκλογών του 2027 και το ισχύον πολιτικό σύστημα κάνοντας καυστική κριτική στην ακραία δεξιά του Λεπέν, παρουσιάζοντας τα νέα "μεταδημοκρατικά" ρεύματα, τα προβλήματα ανεργίας, υπογεννητικότητας, μετανάστευσης, τον καταναλωτικό καπιταλισμό.
Τρομοκρατικές επιθέσεις που παίρνουν διεθνή χαρακτήρα, πολιτικά στελέχη που γίνονται στόχος, επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας και διακίνησης εμπορευμάτων, επιθέσεις που αλλάζουν τις οικονομικές ισορροπίες διακρατικά. Χάκερς στην υπηρεσία της κυβέρνησης, ειδικοί της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, μυστικές υπηρεσίες, εμπλέκονται σε ένα πολιτικό/κοινωνικό μυθιστόρημα με την αγωνία του αστυνομικού είδους λογοτεχνίας.
Προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν στην καθημερινότητα τους προβλήματα με τους οικείους τους, αντιμέτωποι με θέματα υγείας. Μια υπενθύμιση της θνητότητας και των παραγόντων που καθιστούν την ίδια την ύπαρξη ουσιαστική.
Ξεκινά από το γενικό, το συνολικό και καταλήγει στο μερικό, στο ατομικό. Από το όλον στη μονάδα. Από το κοινωνικό σύνολο στον πολίτη. Από την ομάδα στον άνθρωπο.
Για το τεχνολογικό μέλλον της ανθρωπότητας ως μόνη επιλογή.
Για τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, τη συμβίωση, τη ζωή σε μια ιδεατή Αρκαδία, τη ρήξη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, τον κυνισμό των πολιτικών παιχνιδιών, την πλασματική πραγματικότητα του διαδικτύου, την μαζική χειραγώγηση.
Για την αξία του ανθρώπου που έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την ηλικία του στη σύγχρονη εποχή, σε αντίθεση με κοινωνίες του παρελθόντος.
Η απαξίωση του παρόντος και η μετάθεση προσδοκιών και επιτευγμάτων στο υποθετικό μέλλον. Ο μηδενισμός του Νίτσε, η σύγχρονη εκμηδένιση αξιών, αξιολόγησης, πνευματικής καλλιέργειας και ηθικής εξέλιξης, ο μεσσιανισμός που αποκορυφώνεται με τον χριστιανισμό.
Η εκμηδένιση της μονάδας με την σταδιακή φθορά σε υλικό και πνευματικό επίπεδο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου