Πόλεμος και πόλεμος, László Krasznahorkai


Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Ο Γκιόργκι Κόριμ, εργάζεται στα Αρχεία μια μικρής, ανώνυμης, ουγγρικής πόλης. Εκεί στα σκονισμένα, σαν τη ζωή του, ράφια των Αρχείων  ανακαλύπτει ενα χειρόγραφο, ένα κείμενο που διηγείται τις περιπέτειες τεσσάρων εφίππων και τις περιπλανήσεις τους σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. 
Ο Κάσερ, ο Φάλκε, ο Μπενγκάτζα και ο Τοότ κάνουν το δικό τους οδυσσειακό ταξίδι επιστροφής σε έναν ασφαλή κόσμο, αναζητώντας την ειρήνη, βρισκόμενοι πότε στην αρχαία Κνωσό,  πότε στην Κολωνία του 1900, πότε στη μεσαιωνική Βενετία, πότε μπροστά στο τείχος του Αδριανού ως Ρωμαίοι λεγεωνάριοι. Σαν μια σκουληκότρυπα να τους τραβά και να τους μεταφέρει από πόλεμο σε πόλεμο.
Ο Κορίμ θέτει στόχο ζωής τη διάδοση αυτού του κειμένου σε όλο τον κόσμο. Εγκαταλείπει τη ζωή του στην Ουγγαρία. Τελικός του προορισμός η Νέα Υόρκη, όπου και θα γίνει η διάθεση του χειρογράφου μέσω διαδικτύου.
Στα δύο προηγούμενα μέρη της τετραλογίας υπήρχε έντονα το μεσσιανικό στοιχείο σε ένα περιβάλλον παρακμής της ουγγρικής υπαίθρου. Στο τρίτο αυτό μέρος υπερισχύει το στοιχείο της αποκάλυψης, διαδραματίζεται μίλια μακριά από την Ουγγαρία, στο λίκνο του πολιτισμού,  στο λεγόμενο "κέντρο του κόσμου", ενώ βρίθει συμβολισμών: 7 παιδιά προπυλακίζουν τον Κορίμ την ημέρα των 44ρων γενεθλίων του,  4 καβαλάρηδες (όπως στην Αποκάλυψη του Ιωάννη).
Ο Κρασναχορκάι υπογραμμίζει την κυρίαρχη θέση του πολέμου στη ζωή των ανθρώπων, τη δημιουργία του τραπεζικού συστήματος από μια ομάδα ανθρώπων που θα 'χουν τον έλεγχο, μιλά για τους κυρίαρχους του κόσμου.
Φιλοσοφικές αντιλήψεις,  αναφορές στην χριστιανική και ιουδαϊκή πίστη, παρουσίαση της τελεολογικής μορφής της ιστορίας που μεταλλάσσεται λαμβάνοντας αποκαλυπτικό χαρακτήρα.
Αναφορές ακόμα και στο συγγραφικό του στυλ,  τον μακροπερίοδο λόγο του, τους παραληρηματικούς μονολόγους, τον καλπάζοντα ρυθμό, τις επαναλήψεις, την πυκνή, πολλές φορές κλειστοφοβική συσσώρευση λέξεων και προτάσεων σε μια μετάβαση από ιδέα σε ιδέα, απαιτώντας την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη. 




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις